PolitikaPreporučeno

Kolakušić: nabava cjepiva u EU najveći je slučaj korupcije u povijesti | VIDEO

Nezavisni zastupnik Hrvata u Europskom parlamentu Mislav Kolakušić u srijedu je s novom videoporukom o nabavci cjepiva u Europskoj uniji potpalio Twitter.

Kolakušić u izjavi podsjeća na netransparentnost i tvrdi da su zastupnicima i javnosti još uvijek uskraćeni podaci o postupku odobrenja i sastavu Pfizerova cjepiva protiv bolesti COVID-19.

>>>Kolakušić prozvao ‘farmaceutsku mafiju’, upozorio na trgovinu zdravstvenim podacima

On predsjednicu Europske komisije, Ursulu von der Leyen, optužuje da je sudjelovala u “najvećoj korupcijskoj aferi u povijesti čovječanstva.”

“Gospođa von der Leyen, predsjednica Europske komisije, znana kao (gospođa od) četiri milijarde doza. Danas je deset zastupnika u Europskom parlamentu postavilo pitanje gospođi kada će nama, zastupnicima i građanima Europske unije, koje ona navodno zastupa, podastrijeti komunikaciju koju je vodila s Pfizerom prilikom nabave 4.5 milijardi doza cjepiva u trenutku kad nije postojalo apsolutno nikakvih dokaza o učinkovitosti a pogotovo ne o štetnosti tog proizvoda. Zamislite, 4.5 milijardi doza za 450 milijuna stanovnika. Velika Britanija više nije s nama pa nas je dosta manje. (Prema kalkulaciji) svako dijete tek rođeno bi trebalo primiti 10 doza nečega za što nitko na svijetu, osim možda dvoje ili troje ljudi, ne zna što ono sadrži. Tu se radi o tajnama, zaštićenim patentnima. Nemojte misliti da bilo koje ministarstvo ili europska agencija zna što se točno nalazi u tom proizvodu. To nitko ne zna i nitko vam to ne govori. Oni su to cjepivo, taj farmaceutski proizvod odobrili samo temeljem izjave farmaceuta. Nisu na uvid dobili nikakva medicinska istraživanja, do dana današnjeg nikakva istraživanja nisu predana niti članovima Odbora za covid Europskog parlamenta, niti Europskoj agenciji za lijekove, nikom. Kako je to moguće? Nabavka 4.5 milijarde proizvoda s namjerom da ih se uštrca u ljude a da nitko ne zna što je točno unutra, sigurno je najveća korupcijska afera u povijesti čovječanstva…,” rekao je zastupnik u poruci.

Kontekst

Von der Leyen je lani u travnju, u maniri Freudove omaške, u razgovoru za New York Times sama otkrila da je izravno i netransparentno posredovala u jednom od najvećih, najznačajnijih i najskupljih postupaka javne nabave u povijesti Europske unije.

>>>Privatni razgovori o javnom tenderu za cjepiva ušli u ‘mainstream’ | covid profiterstvo

Novinari su u takvom kontekstu zatražili pristup porukama, na što je Komisija odgovorila da su one uništene, odnosno izbrisane. Potez je izazvao uzbunu u dijelu osviještene javnosti i pozive na istragu u koju se uključila europska pučka pravobraniteljica Emily O’Reilly čije je do sad javno izneseno gledište da je postupak von der Leyen “problematičan” i da ima naznaka “lošeg upravljanja”.

Šefica Europske komisije u prijepornom je intervjuu rekla da je osobno pregovarala o nabavi cjepiva kroz razmjenu tekstualnih poruka i telefonske razgovore.

>>>Hina doznala hrvatski danak covid reketarenju i profiterstvu

Rezultat je bio jedan od najvećih tajnih ugovora u povijesti Europske unije. Komisija se obvezala na kupnju 900 milijuna doza Pfizer/BioNTech cjepiva, uz opciju da kupi još 900 milijuna.

>>>Komisija nabavila monstruoznih pet milijardi doza cjepiva za sljedeće dvije godine

EU je u trenutku formalne najave ugovora u svibnju 2021. godine već kupio stotine milijuna doza od nekolicine farmaceutskih tvrtki, uključujući 600 milijuna doza od Pfizer/BioNTecha osiguranih kroz dva prijašnja ugovora.

Komisija je potom osmislila shemu digitalnih covid certifikata (propusnica, putovnica) u kojoj temeljnu europsku slobodu kretanja uvjetuje statusom cijepljenja, docjepljivanjem nakon proizvoljno određenog roka ili postojanim testiranjem na covid.

>>>Covid režim u Uniji produljen uz zdušno i apsolutno gnušanje, osudu

Rastući broj zemalja, uključujući Hrvatsku, sada traži izlaz iz bezizlaznih ugovora koji se skrivaju pod oznakom tajnosti, a cjepivo propada.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Comments (2)

  1. […] >>>Kolakušić: nabava cjepiva u EU najveći je slučaj korupcije u povijesti | VIDEO […]

  2. […] >>>Kolakušić: nabava cjepiva u EU najveći je slučaj korupcije u povijesti | VIDEO […]

Comments are closed.