PreporučenoTech

Komisija ne prepoznaje slobodu govora mašina, traži jasno označavanje AI sadržaja

Internetske platforme trebale bi jasno označavati sadržaje kreirane umjetnom inteligencijom kako bi se smanjila mogućnost širenja dezinformacija, izjavila je u ponedjeljak potpredsjednica Komisije za vrijednosti i transparentnost Vera Jourova.

>>>Pogledajte zanimaciju za ‘Stvoritelja’, dobro tempiran SF o uništenju života i imovine sklonom AI-u

“Želimo da online platforme označavaju sadržaj kreiran umjetnom inteligencijom na takav način da normalan korisnik jasno vidi da određeni tekstualni, slikovni ili video sadržaj nije stvorio čovjek”, rekla  je Jourova nakon sastanka radne skupine zadužene za borbu protiv dezinformacija pomoću umjetne inteligencije.

Jourova je rekla da nove tehnologije umjetne inteligencije mogu biti korisne i pridonijeti povećanju učinkovitosti i stvaranju kreativnog sadržaja, ali i da je to povezano s opasnostima.

Također je navela da “ne vidi nikakva prava da strojevi imaju slobodu govora”.

“One donose nove rizike i mogu imati negativne posljedice za društvo, između ostalog u području širenja dezinformacija”, rekla je Jourova te pozvala 44 internetske platforme koje su prihvatile kodeks ponašanja da poduzmu nešto po pitanju umjetne inteligencije. Primjerice, tako da uvedu tehnološka rješenja za prepoznavanje i jasno označavanje takvog sadržaja.

>>>Twitter odbacio EU borbu protiv dezinformacija; Breton: Možete bježati, ali se ne možete sakriti

Jourova je izrazila žaljenje što je društvena mreža Twitter istupila od kodeksa dobrog ponašanja i umjesto toga izabrala konfrontaciju.

“Mislimo da je Twitter pogriješio što je izabrao konfrontaciju”, rekla je Jourova.

Osim dobrovoljnog sudjelovanja u kodeksu ponašanja, borba protiv dezinformacija postat će zakonska obveza u okviru Akta o digitalnim uslugama, koji stupa na snagu 25. kolovoza.

>>>Akt o digitalnim uslugama naciljao 19 titana

“Kodeks je dobrovoljan, ali nemojte se zavaravati, napuštanjem kodeksa Twitter će biti pažljivije praćen kako i u kojoj mjeri se pridržava Akta o digitalnim uslugama”, rekla je potpredsjednica Komisije.

Pratite nas na Google vijestima

Grabancijaš/Hina