PolitikaPreporučeno

Ministrica Tramišak prijavila prijetnje zbog tendera za razvoj informatičkog sustava eFondovi

Nataša Tramišak; Foto: Vlada RH

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u srijedu je potvrdio da je ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak policiji prijavila prijetnje povezane s tenderom za razvoj informatičkog sustava eFondovi.

“Ostvarila je kontakt s policijom koja će postupati u ovom slučaju. Ne znam što je razgovarala s policijskim službenicima, ali iz onog što je javno dostupno moguće je da se radi o djelu koje se goni po službenoj dužnosti,” rekao je Božinović prema citatu Hine.

“Bit će krvi do koljena”

Ministrica je u utorak za Jutarnji list potvrdila napise tjednika Nacional prema kojima je suočena s pregršt prijetnji jer je nakon uvida u troškove odbila produljiti ugovor za informatički sustav eFondovi tvrtki Omega Software već je isti dodijelila Financijskoj agenciji, Fini.

Nacional u novom broju piše da su ministrici upućene zloguke prijetnje te da se našla pod snažnim pritiskom bivšeg potpredsjednika Sabora Milijana Brkića i Zvonimira Savića koji služi kao posebni savjetnika premijera Andreja Plenkovića.

>>>Uhićena turbo pokvarena članica predsjedništva HDZ-a Gabrijela Žalac

“Provući ćemo te kroz blato” i “Bit će krvi do koljena”, neke su od prijetnji koje citira tjednik.

Tramišak je napise u utorak potvrdila za Jutarnji list.

“Nažalost ne mogu reći da priča o prijetnjama koje dobivam, a što je objavio tjednik Nacional, nije istinita. Do mene već mjesecima dolaze neizravne prijetnje, i to sve zbog mojih poslovnih odluka na mjestu ministrice regionalnog razvoja i fondova EU. Posljednju od njih, ‘…vidim tu će biti krvi do koljena…’ prenio mi je jedan gospodin, kojeg ovom prilikom ne bih imenovala, a koji je u Ministarstvu bio u siječnju ove godine,” rekla je ministrica.

Kontekst

Tramišak je u studenom prošle godine u razgovoru za Jutarnji list rekla da je tvrtka Omega Software, koju je s 4. studenim preuzela M-SAN grupa, dostavila ponudu koju je našla neprihvatljivom.

Ona je stručnoj službi Ministarstva tada naložila da napravi analizu tržišta i dobila povratnu informaciju da bi dorada sustava koštala 17,6 milijuna kuna.

“Taj iznos mi se u tom trenutku učinio nerealnim jer ako smo prvi put dobili ponudu od 4,6 milijuna kuna, kako to da je vrijednost posla narasla toliko?” upitala se po analizi ministrica.

>>>Cijena usluga i ‘errora’ Cuspisa 600.000 kuna+PDV | ministarstvo

Tramišak je također izjavila da se “prepala kad je shvatila da bi se na natječaj za unapređenje kompjutorskog programa eFondovi mogla javiti samo jedna tvrtka”.

“Nisam raspisala tu nabavu, odbila sam svaki susret s čelnicima te tvrtke, koji su oni tražili, i posao sam dodijelila Financijskoj agenciji,” rekla je ministrica koja je u zahtjevnom resoru naslijedila kvarnu članicu predsjedništva HDZ-a Gabrijelu Žalac i pokazala izvrsnost u saniranju štete i nadoknađivanju kašnjenja u povlačenju europskog novca.

>>>Iznenađujuće Izvješće navodi da je RH ugovorio projekte čija je vrijednost veća od alokacija | ESI

Omega Softwer u reakciji je odbacio aktualne medijske napise. “Ne prijetimo nikome, to su zaprepašćujuće konstrukcije koje podsjećaju na priče iz podzemlja,” napisali su iz tvrtke u izjavi za Jutarnji.

Kazneni postupci, uplitanja i politički pritisci

Predsjednik Socijaldemokratske partije Hrvatske Peđa Grbin u srijedu je, prije nego što je ministar Božinović potvrdio prijavu, rekao kako mu je sumnjivo što se Tramišak prvo odlučila za istupe u medijima.

On je u izjavi podcrtao da je jedna od osoba koja se spominje u kontekstu prijetnji posebni savjetnik premijera Plenkovića.

>>>Pojedini primatelji bespovratnih europskih milijuna nemaju što pokazati

Stoga je “dobro” što će se sutra raspravljati o osnivanju istražnog povjerenstva koje bi se trebalo baviti upravo europskim fondovima i pritiscima na one koji rade na dodjeljivanju novca.

>>>SDP: Projekt Slavonija samo je paravan za bogaćenje podobnih stranačkih kadrova HDZ-a | VIDEO

“Evidentno je da nam to istražno povjerenstvo treba što potkrepljuju slučajevi ministrice Gabrijele Žalac, kazneni postupci, uplitanja i politički pritisci na Ministarstvo i SAFU. Novac iz EU fondova mora doći do onih kojima je stvarno potreban, a politika u tome ne smije imati svoje prste,” rekao je.

Zaziranje od Plenkovića

Glavni tajnik Mosta, Nikola Grmoja, izrazio je čuđenje i zabrinutost jer su o prijetnjama prvo obavješteni mediji a potom policija.

On je informaciju da se Tramišak suzdržala od razgovora s predsjednikom Vlade našao indikativnom.

“To je poruka da ona od Vlade ili premijera nije zaštićena i poruka da se ministrima u Hrvatskoj može prijetiti te da će biti zaštićena jedino ako ode van granica Hrvatske,” rekao je Grmoja referirajući se na napise da je ministrica promišljala o traženju zaštite od pravosudnih i drugih relevantnih tijela Europske unije.

“Alarm zvoni”

Željko Sačić iz Hrvatskih suverenista također je izrazio nevjericu što ministrica prijetnje nije prijavila DORH-u, policiji ili USKOK-u. Njegova je izjava izrečena neposredno prije potvrde prijave od strane ministra Božinovića.

“A to što to nije prijavila premijeru Plenkoviću samo govorio o tome koliko povjerenja ministri imaju u njega,” odvagnuo je. “Alarm zvoni na sva moguća zvona u Hrvatskoj da je ta koruptivna mafija toliko ojačala da čak i ministri nemaju elementarnu sigurnost.”

Pratite nas na Google vijestima