Biznis i ekonomijaPreporučeno

Možda nam zatrebaju koordinirane mjere poticaja: MMF World Economic Report

Globalna ekonomija usporava brže od očekivanja i oštar pad ekonomskih aktivnost bi od svjetskih lidera mogao tražiti koordinirane mjere poticaja, ocijenio je u utorak Međunarodni monetarni fond uz objavu nove korekcije ovogodišnje projekcije svjetskog rasta.

“Vlade će možda trebati otvoriti svoje novčanike u isto vrijeme preko (svih) ekonomija ukoliko usporavanje postane ozbiljnije,”

GITA GOPINATH

Polugodišnje izvješće “World Economic Report” kao ključne rizike za globalni rast navodi trgovinski rat i potencijalno neuredni brexit, uz napomenu da su šanse za dodatno smanjenje prognoze “velike”.

Fond drži da bi pojedine velike ekonomije, uključujući Kinu i Njemačku, mogle imati potrebu za “kratkoročnim akcijama”.

“Ovo je delikatni trenutak za globalnu eknomiju,” ponovila je u utorak glavna ekonomistica fonda, Gita Gopinath, na konferenciji za novinare posvećenoj izvješću.

“Vlade će možda trebati otvoriti svoje novčanike u isto vrijeme preko (svih) ekonomija ukoliko usporavanje postane ozbiljnije,” rekla je.

Reuters piše da komentari predstavljaju “jezivo upozorenje” globalnim dužnosnicima koji se ovaj tjedan okupljaju u Washingtonu na sastancima u organizaciji MMF-a i Svjetske banke. Svjetski lideri su za koordiniranom globalnom akcijom posljednji put posegnuli 2008. godine u hrvanju s financijskom krizom.

>>>Ne možemo prihvatiti ekonomiju koja ne uzdiže životne standarde: OECD

U trećoj korekciji prognoze od prošlogodišnjeg listopada, MMF u izvješću očekuje ovogodišnji svjetski rast od 3,3 posto, 0.2 posto manje od siječanjske projekcije. Procjena za 2020. je ostala ista, na 3,6 posto.

MMF ističe da su za više od dvije trećine usporavanja u 2019. odgovorne nevolje u bogatijim nacijama, uključujući članice EU. “U takvom kontekstu izbjegavanje krivih koraka u smjernicama koje bi mogle naštetiti ekonomskoj aktivnost treba biti glavni prioritet,” ocjenjuje izvješće.

MMF je umanjio procjene rasta za SAD, Kanadu, Latinsku Ameriku, Bliski istok i Sjevernoafričke zemlje.

>>>World Economic Outlook, April 2019 – Growth Slowdown, Precarious Recovery (.pdf)