PolitikaPreporučeno

Mrsić opet ‘uznemiruje branitelje’, gura zakon o razdvajanju mirovina: VIDEO 

Mirando Mrsić, bivši ministar rada i mirovinskog sustava u vladi Zorana Milanovića, danas predsjednik stranke Demokrati, u utorak je najavio da će u saborsku proceduru uputiti zakonski prijedlog za ponovno razdvajanje mirovina kako se povlaštene više ne bi financirale iz mirovinskog sustava, već iz resornih ministarstava, odnosno državnog proračuna.

“Da bi zadovoljili branitelje i kupili njihove glasove HDZ je na kocku stavio opstojnost mirovinskog sustava,”

Mirando Mrsić

“Samo ove godine od 40 milijardi kuna koliko će biti utrošeno na mirovine, devet milijardi će otići na povlaštene mirovine, od čega sedam na braniteljske mirovine“, rekao je i ponovio svoju ocjenu da mirovine po posebnim propisima “bujaju” i da se mirovinski sustav nalazi pred kolapsom.

>>>Mirovinski sustav je slomljen uz ‘kolonijalni mandat’ Svjetske banke u korist financijske industrije

“Problem mirovinskog sustava su mirovine po posebnim propisima za koje se sada izdvaja preko 9 milijardi kuna, a biti će i više kada zažive do kraja svi članci Medvedovog Zakona o braniteljima. Da bi zadovoljili branitelje i kupili njihove glasove HDZ je na kocku stavio opstojnost mirovinskog sustava,” dodao je prema citatu Hine.

Mrsić je još jednom iznio aktualne podatke HZMO-a prema kojima braniteljske mirovine prima više od 113 tisuća branitelja ili članova njihovih obitelji. Najveći broj njih, 71.366 branitelja, prima mirovinu u prosječnom iznosu od 5616 kuna, dok oko 35 i pol tisuća branitelja prima mirovinu priznatu prema općim propisima, ali uz zakonske povlastice u prosječnom iznosu od 2511 kuna.

“Mirovinski sustav dodatno opterećuje sedam tisuća pripadnika HVO-a, s prosječnom mirovinom od 2964 kune, s tim da Medvedov Zakon o braniteljima otvara još veće mogućnosti da se pripadnicima HVO-a iz BiH isplaćuju mirovine iz proračuna RH,” rekao je.

Demokrat je istovjetne podatke iznio u svibnju kad je izjavio da “zahvaljujući HDZ-u, nakon 25 godina od rata novi branitelji stižu u sustav braniteljskih mirovina.” On je tada izazvao izrazito snažnu reakciju Ministarstva branitelja koje je u priopćenju ocijenilo kako je njegovo “uznemiravanja branitelja opasan i kaznenom progonu podložan presedan”.

>>>Mrsić: danas se na pitanja o braniteljskim mirovinama prijeti kaznenim progonom

Mrsić je danas naglasio da se ne zalaže za ukidanje braniteljskih mirovina nego za uređenje sustava.

“Plenkovićeva vlada je mirovinski sustav reformirala tako da će ubuduće većina hrvatskih građana imati manje mirovine, dok će istovremeno branitelji i njihovi nasljednici imati veće mirovine. HDZ gradi društvo nejednakosti”, zaključio je u obraćanju šef hrvatskih Demokrata.