PolitikaPreporučeno

Njemačka istražuje objavu audiozapisa o korištenju Taurusa u Ukrajini

Njemačka istražuje audiozapis objavljen u ruskim medijima i naširoko podijeljen na društvenim mrežama u kojem visokorangirani njemački vojni časnici govore o naoružavanju Ukrajine.

Glasnogovornik njemačkog ministarstva obrane u subotu je rekao da neposredno ne može potvrditi autentičnost zapisa koji je predmet istrage Saveznog ureda za vojnu protuobavještajnu službu.

Ruska televizijska novinarka Margarita Simonjan, glavna urednica ruske državne televizije RT, zapis je objavila u petak.

Reuters navodi da je preslušao snimku od 38 minuta ali ne može neovisno potvrditi njezinu autentičnost.

Razgovor, koji je izazvao veliki vanjskopolitički i unutarnjopolitički prijepor, evolvira oko naoružavanja Ukrajine njemačkim krstarećim raketama Taurus, scenarijima uništenja Krimskog mosta i drugih značajnih vojnih ciljeva u Rusiji, uvježbavanja ukrajinskih vojnika i srodnih posredničkih djelovanja.

“Podmukli planovi”

Njemački kancelar Olaf Scholz koji boravi u posjetu Rimu novinarima je rekao da je epizoda “izrazito ozbiljna”.

“Zbog toga se ona sada razjašnjava vrlo pomno, vrlo intenzivno i vrlo brzo. To je nužno,” rekao je.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov u subotu je komentirao “podmukle planove Bundeswehra (njemačkih oružanih snaga), koji su postali očiti zbog objave ove audiosnimke”.

“Riječ je o očitom samorazotkrivanju,” rekao je. “Očekujemo objašnjenje od Njemačke.”

“Naši povijesni protivnici, Nijemci, ponovno su se pretvorili u naše najveće neprijatelje,” napisao je na X-u uvijek osokoljeni Dmitrij Medvjedev.

Dalekosežne posljedice

Donji dom njemačkog parlamenta prošlog je tjedna odobrio pružanje daljnje smrtonosne pomoći Kijevu ali i odbacio pozive za dostavu Taurusa.

Scholz je u ponedjeljak rekao da je Taurus “izrazito dalekosežno oružje”.

“Ono što se radi u pogledu kontrole ciljeva i popratne kontrole ciljeva od strane Britanaca i Francuza ne može se učiniti u Njemačkoj. To znaju svi koji su imali posla s ovim sustavom.”

Dodao je da bi isporuka raketa Ukrajini podrazumijevala razmještanje njemačkih vojnika u Ukrajini.

“Njemački vojnici se ni u jednom trenutku i ni na jednom mjestu ne smiju povezivati s ciljevima koje ovaj (Taurus) sustav doseže,” rekao je prema citatu AP-a.

Domet Taurusa iznosi oko 500 kilometara što znači da bi se mogao iskoristiti za duboke udare unutar ruskog teritorija, uključujući Moskvu.

Povezane vijesti