Biznis i ekonomijaPreporučeno

Njemačka ratificirala minimalni korporativni porez

Njemački parlament u petak je odobrio implementaciju globalnog korporativnog poreza čija je minimalna razina određena na 15%.

Multinacionalne kompanije navedenu će stopu morati platiti na sav svoj profit neovisno gdje je on generiran.

Ministri financija G7 povijesni su sporazum postigli u lipnju 2021. godine.

Porez i njegov učinak prije je definirala Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD). Neposredno ga je prihvatilo 130 nacija.

Prag je osmišljen kako bi globalnim korporativnim divovima poput Applea, Googlea ili Amazona, onemogućio da izbjegnu oporezivanje otvaranjem sjedišta u zemljama s niskim poreznim stopama.

Ministrica financija Sjedinjenih Američkih Država, Janet Yellen, u prvim je komentarima podcrtala da s njegovim usvajanjem prestaje “globalna utrka prema dnu”.

Stopa zahvaća sve kompanije čiji godišnji promet prelazi granicu od 750 milijuna eura.

Vijeće Europske unije lani je u prosincu prihvatilo direktivu Europske komisije koja sve članice Europske unije obvezuje na usvajanje minimalne stope.

Rok za ratifikaciju završava s krajem ove godine.

Njemačka je direktivu usvojila uz svesrdnu potporu svih koalicijskih i glavnih opozicijskih stranaka.

Tamošnje ministarstvo financija prije je procijenilo da će porez državnu blagajnu osnažiti za 910 milijuna eura u 2026. godini, prihodi će potom okopniti na 535 milijuna eura u 2027. i 285 milijuna eura u 2028. godini.

OECD je u siječnju procijenio da će minimalna stopa na globalnoj razini vladama donijeti ukupno 220 milijardi dolara godišnje.