Biznis i ekonomijaPreporučeno

Njemački revizori upozoravaju da bi Bundesbank mogao zatrebati iskupljenje, dokapitalizaciju

Njemački savezni revizori (Bundesrechnungshof) upozoravaju da bi njemački porezni obveznici uslijed akumulacije gubitaka povezanih s povećanjem referentnih kamatnih stopa u europodručju mogli biti prisiljeni na skupo iskupljenje nacionalne središnje banke.

Financial Times piše da materijalizacija scenarija može utjecati na alate i buduće sheme Europske središnje banke (ECB).

“Mogući gubici Bundesbanke su značajni i mogli bi zahtijevati dokapitalizaciju (banke) proračunskim sredstvima,” navode revizori u izvješću čiji je sadržaj vidio FT.

Kontekst

Njemačka je u posljednjem desetljeću bila jedna od najglasnijih protivnica kvantitativnog popuštanja (QE), stvaranja golemih količina novca s kojim su krpane sustavne slabosti pojedinih članica europodručja, a ponajviše Italije, Španjolske i Francuske.

“Tiskanje” je pritom osobito osjetljivo političko pitanje u naciji gdje još žive mučna sjećanja na povijesne epizode hiperinflacije ususret i u poraću Prvog i Drugog svjetskog rata.

>>>Bild: gospođa inflacija Christine Lagarde rastapa mirovine, plaće i štednju

Bundesbank se popuštanju pokušao oduprijeti u 2015. godini ali je nadglasan u vijeću ECB-a.

FT procjenjuje da će izvješće revizora izgledno obnoviti dugotrajnu raspravu i otežati reiteracije QE-a koji pojedini ekonomisti krive za aktualno divljanje cijena.

666 milijardi eura

Bundesbank je u ožujku izvijestio da je pretrpio gubitak milijardu eura u svom portfelju obveznica, što je izravna posljedica povećanja referentnih kamatnih stopa.

Banka je tada odbacila sugestije da bi mogla zatrebati iskupljenje novcem poreznih obveznika.

>>>Ulazak Hrvatske u eurozonu koincidira s gašenjem tiskare, triježnjenjem 

Revizori su u izvješću podcrtali raskošnu kupnju imovine i vrijednosnica povezanih s javnim sektorom. Središnjica je u prvom valu popuštanja kupila 2.7 bilijuna državnih obveznica članica europodručja.

Bundesbank se tada zadužio za ukupno 666 milijardi eura.

Zaduživanje se pritom odvijalo u okolišu negativnih kamatnih stopa, što znači da se Bundesbank i druge nacionalne središnje banke sada nalaze između čekića i nakovanja, odnosno pod pritiskom rastućeg jaza između kamata koje plaćaju komercijalnim bankama na njihove depozite i onoga što zarade na obveznicama.

>>>Extra! Extra! Zajmovi po negativnoj kamatnoj stopi od -0.4%!: Njemačka

Bundesbank je u ožujku rekao da će gubici u nadolazećim godinama “vjerojatno” premašiti preostalih 19,2 milijarde eura rezervacija i 2,5 milijardi eura kapitala.

>>>Središnje banke stvaraju 834 milijuna dolara na sat – 13.9 milijuna u minuti | BoA

Banka u pričuvi ima i 170 milijardi eura u zlatu te druge instrumente s kojima može umanjiti teret ili odgoditi namirenje obveza do sretnijih vremena.

Njezin je glasnogovornik rekao da je bilanca “stabilna čak i u slučaju prijenosa gubitka” jer središnjica uživa “znatan iznos neto kapitala”.

Divergencija

FT piše da manevri i instrumenti neće otkloniti neposredan gubitak jer je Bundesbank već zastao s isplaćivanjem dividende koja je Berlinu kroz posljednje desetljeće donijela 22 milijarde eura.

Banka je upozorila da će prebacivanje sredstava u fiskalnu blagajnu zastati na “produljeno vremensko razdoblje”.

>>>Bundesbank zabilježio prvi gubitak od 1979. godine

Njemačko ministarstvo financija u izjavi navodi da ima “drugačiju procjenu”  rizika.

Vlada vjeruje da su gubici uvjetovani monetarnom politikom “izrazito neizgledni” te stoga neće “opteretiti savezni proračun”.

Revizori pak drže da procjene vlasti o riziku koji “akcije monetarne politike” predstavljaju za javne financije nisu adekvatne i da vlada nije primjereno odvagnula potencijalni učinak gubitaka Bundesbanke na državni proračun.

>>>Sudjelovali smo u #AskECB sa Schnabel, dobili odgovore na pitanja o zelenim obveznicima, inflaciji

“Ako je funkcioniranje Bundesbanke ugroženo neadekvatnim ili čak negativnim neto kapitalom, Savezna Republika Njemačka može biti obvezna ubrizgati kapital,” rekli su revizori. “Ovisno o opsegu i vjerojatnosti, rizici koji proizlaze iz monetarne politike mogli bi, u najgorem slučaju, ugroziti proračunsku autonomiju njemačkog Bundestaga”.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima