Biznis i ekonomijaPreporučeno

Nova runda od 435 otkaza u Uberu, kvartalni gubitak 5.2 milijardi dolara

Uber je ovog tjedna uručio 435 novih otkaza zaposlenima u razvoju proizvoda i inženjeringu nakon što je u srpnju otpustio 400 ljudi u marketingu što je rezultiralo gašenjem stranice s resursima za hrvatske medije.

“Kritično je da mi vratimo svoju oštricu i sami sebe postojano tjeramo da budemo bolji,” napisao je izvršni direktor Dara Khosrowshahi u e-mailu čiji je sadržaj prenio New York Times. Kompanija je istovremeno najavila nova zapošljavanja “najboljeg svjetskog talenta”.

Uz financijske, tvrtku prate brojne regulatorne nevolje koje su kulminirale ovog tjedna prijedlogom zakona koji bi vozače Ubera u Kaliforniji klasificirao kao zaposlenike a ne “slobodne umjetnike”.

>>>Broj taksista u 10 godina skočio s 44 na 1.064, prosječna crkavica u 2017. iznosila 2.454 kune: Fina

Uber nije ispunio očekivanja inicijalne javne ponude dionica (IPO) u svibnju kad je debitirao s početnom cijenom od 45 dolara što vrijednost tvrtke stavlja na razinu od oko 82 milijarde dolara, značajno manje od najavljenog vrjednovanja u iznosima iznad 100, pa do 120 milijardi dolara.

>>>Uber pred IPO: Možda nikad ne postignemo profitabilnost

IPO je rezultirao flopom i snažnim urušavanjem vrijednosti dionice odmah nakon premijere, dionica se ovih dana drži na razini od oko 33 dolara.

Uber je kao privatna kompanija od investitora izvukao više od 15 milijardi dolara za širenje usluga na dostavu hrane i prijevoz teškog tereta bez puno pažnje prema stvaranju profita. Kompanija je u drugom tromjesečju ove godine zabilježila gubitak od 5.2 milijardi dolara, najveći u svojoj povijesti.

>>>Oko šest tisuća vozača i taksista udružno tužilo Uber u Australiji

Uz financijske, tvrtku prate brojne regulatorne nevolje koje su kulminirale ovog tjedna prijedlogom zakona koji bi vozače Ubera u Kaliforniji klasificirao kao zaposlenike a ne “slobodne umjetnike”. Tvrtka je, zajedno s drugim dionicima prijevozničke “gig ekonomije”, najavila skupo opiranje nacrtu kroz referendum čije troškove moraju pokriti oni koji ga traže.