Biznis i ekonomija

Novi štrajk u zračnim lukama Berlina i Hamburga

Jednodnevni štrajk zaštitara i drugog uslužnog osoblja u ponedjeljak je još jednom prizemljio desetke letova u dvije velike njemačke zračne luke.

Administracija aerodroma Berlin-Brandenburg javlja da su otkazani svi odlazni letovi, njih oko 240. Poremećen je i raspored dolaznih zrakoplova.

>>>72% građana RH nezadovoljno nacionalnim odgovorom na krizu životnih troškova | Eurobarometar

U štrajku je i uslužno osoblje zračne luke Hamburg gdje bi remećenje moglo biti ograničeno i bez značajnog utjecaja na letove.

Radnici u različitim sektorima traže povišice od 500 do tisuću i kusur eura mjesečno.

>>>‘Minimalno 500 eura’: u Njemačkoj pripreme za vikend kaosa u štrajkom pogođenim zračnim lukama

Primjerice, radnici u željeznicama koji su za srijedu najavili štrajk u pet saveznih zemalja traže povišicu od 550 eura mjesečno za 5.000 zaposlenih.

“Zaposlenici i njihove obitelji teško su pogođeni nedavnim povećanjem cijena,” rekao je pregovarač Verdija, Volker Nuss. “Trebamo značajno povećanje kako bismo apsorbirali rastuće troškove.”

Nastavak pritiska pod okriljem moćnog sindikata Verdi stiže nakon što su zaposleni u javnom sektoru postigli sporazum o plaćama i tako otklonili opasnost od administrativnih i drugih upravno-komunalnih kriza.

>>>Masivni štrajk paralizirao Njemačku | VIDEO

Njemačka je jedna od sve brojnijih europskih zemalja čiji građani traže veće plaće u odgovoru na povijesne inflatorne pritiske i krizu životnih troškova.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima