PreporučenoTech

Osječko-baranjska županija i EK pripremaju velebni i dalekosežni GREEN MATRIX SUMMIT

Osječko-baranjska županija najavljuje GREEN MATRIX SUMMIT, najveći događaj u 2023. godini posvećen promociji i razvoju novih vještina nužnih za zelenu i digitalnu tranziciju i transformaciju društva i gospodarstva.

Skup će se održati u Osijeku u partnerstvu s Predstavništvom Europske komisije u Hrvatskoj, na prostoru Gospodarskog centra od 14. – 15. prosinca s ciljem rezimiranja aktivnosti pokrenutih na obrazovnoj, znanstvenoj i gospodarskoj razini u promociji razvoja novih vještina koje prate razvoj novih tehnologija.

Organizatori najavljuju velik broj govornika i predstavnika renomiranih tvrtki u Hrvatskoj koje su predvodnici promjena i predstavljaju nositelje industrija.

Očekuje se i dolazak predstavnika globalnih tvrtki i gospodarskih komora iz nekolicine članica EU-a, znanstvenika i drugih.

“Novi trendovi traže nove lidere i kreatore promjena, koji će integrirati okolišne, društvene i upravljačke kriterije u novoj pravednoj i održivoj praksi,” piše u press materijalima koje je dostavila županija.

Okosnice

Summit je namijenjen svima, a prvenstveno poduzetnicima, studentima, inovatorima, liderima i kreatorima razvojnih politika.

Sudionici će na tematskim pozornicama imati priliku za prezentacije i raspravu, umrežavanje, povezivanje i razmjenu iskustva.

Neke od najavljenih okosnica su telekomunikacije, digitalizacija i utjecaj klimatskih promjena na gospodarstvo i okoliš. Izazovi u industriji hrane i nova, funkcionalna hrana.

Zakoračit će se i u 5. industrijsku revoluciju, novu eru informacijskih tehnologija i novi europski Bauhaus.

Dionici će promišljati i o sportu i adrenalinskim aktivnostima u digitalnom dobu, gamingu, novim vještinama, poslovima, audiovizualnim i drugim tehnologijama.

“Osijek, kao znanstveni, gospodarski, društveni, kulturni centar geografski smješten na istoku Hrvatske pozicionira se i kao centar implementacije novih znanja i vještina u nadogradnji gospodarstva kako u poljoprivrednoj proizvodnji s pratećom prehrambenom industrijom, tako i s osobito istaknutim ICT sektorom i kreativnim industrijama. Samim time ima osobit potencijal u kreiranju razvojne održive strategije, utemeljene na zelenoj ekonomiji s naglaskom na održivo upravljanje resursima i istovremeno otporne na globalne promjene,” navodi se u inicijalnim informativnim materijalima županije.

Program i satnica summita