Biznis i ekonomija

Piloti Lufthanse odbili ponudu poslodavca, zaprijetili štrajkom

Piloti Lufthanse u četvrtak su odbili ponudu uprave tog vodećeg njemačkog avioprijevoznika o povećanju plaća i svakog bi trenutka mogli stupiti u štrajk, rekli su iz sindikata VC.

>>>U avioprijevozu prvi vjesnici reanimacije nezadovoljstva zaustavljenog pandemijom

Predstavnici pilota kažu da je posljednja ponuda “korak u pravom smjeru” ali inzistiraju na svojim zahtjevima, uključujući povišicu od 5.5% u tekućoj godini i “automatsku kompenzaciju za inflaciju” u dolazećem razdoblju.

“Zakonske i organizacijske pripreme za štrajk su započele. Unatoč tome, jasno je da (VC) ostaje dostupan,” rekli su iz sindikata čiji su dionici za industrijsku akciju glasali prošlog mjeseca.

Uprava je odgovor na ponudu “primila na znanje”.

“Mi istovremeno želimo razgovarati o fleksibilnom obliku ove ponude s VC-om i stoga sindikatu predlažemo daljnje datume za njihovo održavanje. Mi smo dostupni za nastavak razgovora u bilo koje vrijeme.”

Suočeni s nedostatkom kvalificiranih radnika i postpandemijskim povratkom potražnje avioprijevoznici prolaze kroz turbulentno ljeto tijekom kojeg je otkazano ili odgođeno na tisuće letova.

>>>Žalopojka Lufthanse o praznim letovima rezultirala povratnom paljbom

Lufthansa je prije u mjesecu postigla dogovor s neletačkim osobljem, nakon što je njihova akcija poremetila i odgodila više od 1,000 letova.

>>>Lufthansa gubi 29,000 radnih mjesta u ovoj i 10,000 u idućoj godini | Bild am Sonntag (2020.)

Uprava je suočena i s nezadovoljstvom u podružnici Eurowings čiji su radnici u postupku glasanja o štrajku koje će završiti 31. kolovoza.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Grabancijaš/Reuters