Biznis i ekonomijaPreporučeno

Posrtanje industrijskih aktivnosti širom Azije

Industrijska aktivnost u Aziji u kolovozu je propala uslijed kineske strategije “nulte tolerancije” koronavirusa, stezanja monetarne politike na Zapadu i globalnih inflatornih pritisaka potaknutih odmjeravanjem Rusije i Zapada u kontekstu invazije na Ukrajinu.

Proizvođačka je aktivnost posustala naširoko, od Japana, Kine, Sjeverne Koreje do Tajvana.

Američka središnja banka, Federalne rezerve, trenutačno odrješito kroti inflaciju cijena, što slabi potražnju i gospodarsku aktivnost.

“Kineske mjere za suzbijanje pandemije i geopolitičke napetosti sa Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) nastavljaju remetiti opskrbne lance. Rastuća inflacija također šteti domaćoj potražnji širom Azije,” rekao je u komentaru trenda Toru Nishihama, ekonomist Instituta za istraživanje života Dai-ichi u Tokiju.

>>>Signali neposredne recesije u Britaniji

“Zebnje od recesije u SAD-u također nisu od pomoći. Gospodarstva SAD-a i Kine motori su globalnog rasta, kad se oba započnu ljuljati, to sriče nevolju za biznise”.

>>>Široka, duboka i zloguka kontrakcija proizvodnih aktivnosti u europodručju

U četvrtak objavljen indeks menadžera nabave (PMI) za industriju privatnog kineskog istraživača tržišta Caixin ukazuje da se proizvodna aktivnost u Kini u kolovozu smanjila prvi put u posljednja tri mjeseca.

PMI ljestvica seže od 0 do 100, srednja vrijednost je 50 i označava ‘status quo’, vrijednosti ispod 50 pad (sažimanje), a iznad 50 rast (širenje) aktivnosti u pojedinom sektoru.
Formula:
PMI = (P1 * 1) + (P2 * 0.5) + (P3 * 0)
Varijable:
P1 = postotak odgovara koji javljaju o popravljanju situacije
P2 = postotak odgovora koji javljaju da je stanje nepromijenjeno
P3 = postotak odgovora koji javljaju o pogoršavanju situcije

‘Tehnička recesija’ podrazumijeva dva uzastopna mjeseca kontrakcije ili negativnog gospodarskog rasta.

Kao glavni faktori posrtanja citirani su slaba potražnja, nestašice električne energije izazvane sušama i svježa žarišta bolesti COVID-19.

>>>Usporavanje proizvođačkog i uslužnog sektora u europodručju, Britaniji i SAD-u | PMI

Ispod granice od 50 bodova koja označava prekretnicu između širenja i sažimanja aktivnosti u srijedu se našao i službeni PMI kineskog statističkog ureda.

>>>Nakon tri mjeseca kontrakcije ruska proizvođačka aktivnost bilježi rast | PMI

Slabost bilježe i druga izvozno orijentirana gospodarstva. Industrijska aktivnost u Japanu u kolovozu je bila najslabija od lanjskog rujna, dok se u Južnoj Koreji urušila najbržim tempo u posljednje dvije godine.

Proizvodna aktivnost oštro je propala i u Tajvanu, gdje su indikatori proizvodnje i novih narudžbi pali najbržim tempom od prvog vala koronavirusa u svibnju 2020. godine.

>>>‘Vidljiva ruka’ Trumpa udarila manufakturu diljem Azije, potpirila strah od recesije

“Izraženo pogoršanje potražnje također je značilo da su tvrtke smanjile kupovnu aktivnost i zalihe, budući da sve više kompanija predviđa daljnji pad razine proizvodnje tijekom iduće godine,” rekla je u komentaru tajvanskih pokazatelja Annabel Fiddes, ekonomska suradnica u S&P Globalu.

Caixin/Markit proizvodni indeks menadžera nabave (PMI) pao je na 49,5 u kolovozu s 50,4 u srpnju. Analitičari su očekivali 50,2.

Konačni PMI Jibun Bank Japana u kolovozu se spustio na 51.5 s 52.1 u srpnju. Aktivnost je bila najslabija od ruja 2021. godine.

Južnokorejski PMI u kolovozu je pao na 47.6 s 49.8 u srpnju. Indeks je ispod granice od 50 drugi mjesec zaredom i na najnižoj razini od srpnja 2020. godine.

Tajvanski PMI u kolovozu se spustio na 42.7, nakon 44.6 u srpnju.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Grabancijaš/Reuters