Biznis i ekonomijaPreporučeno

Preludij cjelogodišnje recesije u Britaniji

Britansko gospodarstvo ulazi u recesiju, sugeriraju podaci za kolovoz podcrtavajući izazove s kojima se suočava svježa premijerka Liz Truss čiji je predizborni zavjet ubrzanje i poticanje rasta.

Bruto domaći proizvod (BDP) u kolovozu je pao za 0.3% u poredbi sa srpnjem koji je prema revidiranim podacima Nacionalnog statističkog ureda (ONS) bio u plusu za 0.1%.

>>>Saxo Bank: gospodarstvo je slomljeno, UK očekuje duga i duboka recesija

Konsenzus očekivanja u anketama Reutersa bila je stagnacija, odnosno nula.

BDP je na kvartalnoj razini, prvi put od početka 2021. godine označene jekom pandemije bolesti COVID-19, također posrnuo za 0.3%.

Naširoko prihvaćena definicija tehničke recesije podrazumijeva dva uzastopna tromjesečja negativnog rasta, što znači da bi Britanija novu godinu mogla “proslaviti” recesijom.

“Tekući pritisak na financije domaćinstava nastavlja teretiti rast i izgledno je izazvao ulazak u tehničku recesiju s trećim kvartalom ove godine,” komentirao je Yael Selfin, glavni ekonomist KPMG-a UK.

>>>S&P britansko zaduživanje revidirao iz ‘stabilnog’ u ‘negativno’

ONS sada revidira da je britansko gospodarstvo palo na razine zabilježene ususret pandemiji, nasuprot prijašnjim procjenama o rastu za 1.1%.

Proizvodni sektor u kolovozu je u poredbi sa srpnjem usporio za 1.6%.

“Mnoge su se potrošačima usmjerene usluge mučile, trgovina, frizeri i hoteli redom su loše prošli,” rekao je glavni ekonomist ONS-a, Grant Fitzner.

>>>Petina britanskih domaćinstava s ‘negativnim raspoloživim dohotkom’

BDP u rujnu izgledno će poljuljati i jedinstveni javni praznik s kojim je označena smrt Kraljice Elizabete.

Recesijska 2023.

Službeni London, Banka Engleske i neovisni promatrači očekuju daljnje usporavanje gospodarstva popraćeno divljanjem inflacije, posljedičnim stezanjem monetarnih uzdi i poskupljenjem zaduživanja.

>>>Engleska banka najavila cjelogodišnju recesiju

Samuel Tombs, ekonomist Pantheon Macroeconomics, za Reuters je rekao da oko trećina domaćinstava više nema spomena vrijednu štednju i da će 30% opterećenih hipotekama izgledno smanjiti potrošnju.

Splet okolnosti i faktora “sugerira da recesija neće završiti prije kraja 2023. godine,” ocijenio je Tombs uz napomenu da je procjena konzervativna.

>>>BDP Venezuele u prvom tromjesečju porastao za 17.04%

Međunarodni monetarni fond u utorak je iznio očekivanja o kontrakciji britanskog BDP-a u 2023. godini, ali za samo 0.3%.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima