Biznis i ekonomijaPreporučeno

Engleska banka najavila cjelogodišnju recesiju

Engleska banka (BoE) u četvrtak je upozorila da se Britanija suočava s neposrednom recesijom čije bi dno moglo biti na -2.1% bruto domaćeg proizvoda (BDP).

>>>UK bilježi najveći broj stečajeva od ‘Globalne recesije’

Unatoč izgledima da će ubrzati ili produbiti potonuće, banka je nastavila sa stezanjem monetarne politike, uz procjenu da je inducirana recesija nužna za suzbijanje prpošne inflacije koja se sprema prekoračiti 13%.

Vijeće za monetarnu politiku referentnu je kamatnu stopu za financijski sustav podiglo s 1.25% na 1.7% i najvišu razinu od 2008. godine.

>>>Neočekivana kontrakcija britanskog gospodarstva

Banka je kroz tiskovne konferencije, izjave i prezentacije rekla da će kontrakcija gospodarstva započeti u  2022. i ostati postojana kroz čitavu 2023. godinu.

“Glavno je iznenađenje donekle turobna gospodarska prognoza koja pokazuje očekivanja recesije u Q4 i njezinu postojanost kroz 2023. godinu. To je donekle lošije nego što smo vidjeli u svibanjskoj prognozi, kada su izgledi ukazivali na jedan ili dva teška tromjesečja s niskim ili negativnim rastom, i nakon toga oporavak.”

Stuart Cole, Equiti Capital

Ukoliko se prognoze materijaliziraju Otok očekuje najdulja recesija nakon globalne financijske krize.

“Izuzetno nesigurne” prognoze

BoE očekuje da će inflacija u listopadu doseći vrhunac na 13.3% – najvišoj razini od 1980-ih godina – ponajviše uslijed rasta cijena energenata u kontekstu ruske invazije na Ukrajinu.

>>>Signali neposredne recesije u Britaniji

Reuters piše da najizgledniji scenarij britanska domaćinstva suočava s dvije uzastopne godine pada raspoloživog dohotka, što nije zabilježeno od početka prikupljanja podataka u 1964. godini.

>>>Petina britanskih domaćinstava s ‘negativnim raspoloživim dohotkom’

Guverner Andrew Bailey novinarima je ponovio spremnost BoE da nastavi stezanje ukoliko se inflatorni pritisci pokažu tvrdoglavima, istovremeno podcrtavajući “izuzetno veliku” nesigurnost u gospodarstvu zbog čega bi se aktualna procjena recesijskih voda mogla pokazati preplitkom ili predubokom.

“Politika nije na unaprijed određenom putu,” rekli su iz banke. “Opseg, tempo i vrijeme daljnjih promjena kamatne stope banke odražavat će procjenu Odbora o ekonomskim izgledima i inflatornim pritiscima.”

>>>Detektirana je rastuća depresija britanskih biznisa | BCC

Guverner je osobito naglasio da bi propust u zauzdavanju inflacije imao dalekosežnije i teže posljedice od “pukog” okidanja recesije.

>>>Ukrajinci se ufaju da će njihov zdušni pobornik ‘Boris Johnsoniuk’ zadržati vlast

Britanske vlasti, pod upravom premijera “dušobrižnika” Borisa Johnsona koji je izgubio povjerenje političara i nacije te čeka izbor nasljednika, već su suočene s radničkim i industrijskim akcijama.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima