Biznis i ekonomija

Neočekivana kontrakcija britanskog gospodarstva

Britansko gospodarstvo u travnju je iskusilo neočekivanu kontrakciju, pokazali su u ponedjeljak podaci nacionalnog statističkog ureda potpirujući bojazan od oštrog usporavanja ususret tiskovnoj konferenciji Engleske (središnje) banke (BoE) koja će u četvrtak najaviti daljnje korake za suočavanje sa snažnim inflatornim pritiscima.

>>>Ulazak Hrvatske u eurozonu koincidira s gašenjem tiskare, triježnjenjem

Bruto domaći proizvod (BDP) u travnju se smanjio za 0.3%, nakon sažimanja za 0.1% u ožujku što nije zabilježeno od prodora koronavirusa na Otok u istim mjesecima 2020. godine.

Ekonomisti u anketama Reutersa u prosjeku su predviđali travanjski rast BDP-a za 0.1%.

Majušni izgledi za tehničku recesiju

Ured na nacionalnu statistiku (ONS) u izvješću bilježi kontrakciju svih ključnih gospodarskih sektora.

Martin Beck, glavni ekonomist u prognostičkoj grupi EY ITEM Club, kaže da su podaci loša odskočna daska za drugo tromjesečje i prepoznaje povećane rizike za blagi pad BDP-a na kvartalnoj razini.

>>>Europska žrtva za Ukrajinu žari inflacijsku lomaču

Analitičari drže da će treće tromjesečje ostati u plusu, što izglede za tehničku recesiju, tradicionalno definiranu kao dva uzastopna kvartala negativnog rasta, čini majušnima.

“Ipak, izgledi rasta ostaju siromašni. Već ozbiljni pritisak na potrošačku moć kućanstva bit će negativno pogođen inflatornim utjecajem trenja u globalnim opskrbnim lancima i recentnom slabošću funte,” rekao je Beck prema citatu Reutersa.

>>>Top bankar Dimon upozorava na ekonomski ‘uragan’

Ministar financija Ujedinjenog Kraljevstva Rishi Sunak prošlog je mjeseca najavio dodatnu podršku domaćinstvima u drugoj polovici godine.

“Zemlje širom svijeta vide usporavanje rasta i UK nije imun na te izazove,” naveo je u izjavi.

Stagnacije

Unatoč očekivanjima Britanaca, Organizacija za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD) prošlog je tjedna prognozirala da će otočna ekonomija iduće godine stagnirati a BDP koketirati oko nule, što je najslabija projekcija u grupi 20 najrazvijenijih svjetskih zemalja (G20), s izuzetkom sankcijama pogođene Rusije.

>>>Top bankarica nakon svjetske turneje podijelila gledišta o kamatama, Rusiji i recesiji

Konfederacija britanske industrije u ponedjeljak je također upozorila na stagnaciju i mogućnost recesije. Bojazan je vidljiva i u izvješću BBC-ja.

>>>Nastavak žarenja inflacije okinuo depru, pesimizam u SAD-u

Unatoč usporavanju gospodarskih aktivnosti, tržišta naširoko očekuju da će BoE ovog tjedna nastaviti sa stezanjem monetarne politike i referente kamatne stope za financijski sustav u četvrtak povećati pet put od prosinca.

Banka prognozira da će inflacija u zadnjem ovogodišnjem kvartalu prekoračiti granicu od 10% i biti pet puta veća od priželjkivane razine.

>>>Britanska vlada mora biti spremna za direktne uplate na račune ranjivih građana: think-tank

Većina investitora i ekonomista očekuje povećanje kamata za četvrt postotnoga boda, s čime će stopa doseći 1.25% i najvišu razinu od 2009. godine i “Globalne recesije”.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Comments (2)

  1. […] Neočekivana kontrakcija britanskog gospodarstva 13/06/2022 […]

  2. […] loše pokazatelje trpi od travnja kada je iskusila neočekivanu kontrakciju i prema aktualnim anketama ima 30% izgleda da u recesiju uroni u sljedećih 12 mjeseci. Uočljivi […]

Comments are closed.