Biznis i ekonomijaPreporučeno

Dobrodošli na tržište medvjeda | $SPX

Referentni američki burzovni indeks S&P 500 ($SPX) u ponedjeljak je izgubio 20% vrijednosti u poredbi s 3. siječnja i tako “službeno” označio početak tržišta medvjeda.

>>>Tržišta i kriptovalute tonu – inverzije prinosa signaliziraju recesiju

New York Times bilježi da je od početka godine i ususret noći prvog ljetnog punog Mjeseca, znanog i kao Mjesec jagoda, sa S&P 500 isparilo 7.5 bilijuna dolara, iliti dobar dio novca koji su u jeku pandemije koronavirusa “prizvale” američke Federalne rezerve čija je bilanca novostvorenih peneza ususret kvantitativnom stezanju na 8.92 bilijuna dolara (Statista).

Crtice iz povijesti

Ako je povijest iole pouzdana učiteljica, tržište medvjeda signalizira da investitore čekaju teška vremena. Prema podacima CFRA, jedne od najvećih svjetskih nezavisnih investicijskih istraživačkih tvrtki, medvjedi su se od 1946. godine probudili 13 puta uz prosječni pad S&P 500 za 32.7%, uključujući epohalno slobodno poniranje u 2007.-2009. kada je nestalo 57% njegove vrijednosti, što je u povijesti upisano kao “Globalna recesija”, a što se u Hrvatskoj osobito osjetilo na tržištu nekretnina.

>>>U Americi epohalni potop dionica, brundanje mrkih medvjeda

CFRA navodi, a Reuters prenosi, da je indeksu uhvaćenom u medvjeđoj hibernaciji u prosjeku trebalo više od godinu dana da pronađe dno i ugrubo dvije godine da vrati izgubljeno. Varijacije su pritom velike, od nekoliko pa sve do 69 mjeseci.

Kronologija urušavanja; Courtesy of Reuters
Isijavanje

S&P 500 je zahvaljujući stvaranju novca, izvanrednim monetarnim i fiskalnim poticajima, uključujući izravne uplate novca građanima i druge “čarolije” osmišljene u odgovoru na pandemiju, od ožujka 2020. godine skočio za oko 114%, no taj je polet zastao s početkom 2022. i propinjanjem inflatornih pritisaka bez presedana u modernoj povijesti.

>>>Rekordne cijene, prijelomna točka za cijene motornih goriva u SAD-u

Vodeće središnje banke svijeta, a posebice Federalne rezerve, Banka Australije i Engleska banka kočnice s više ili manje panike pritišću od prvog tromjesečja, dok je Europska središnja banka naizgled snena te bi u zid punom brzinom mogla udariti taman ususret 2023., godini koja bi trebala označiti povijesni ulazak Hrvatske u udes u nastajanju i gubitak monetarnog suvereniteta.

>>>Nastavak žarenja inflacije okinuo depru, pesimizam u SAD-u

Današnje buđenje medvjeda neposredno snaži očekivanja o još odrješitijem stezanju monetarne politike Feda koji će referentne stope povećavati dok ne ohladi cijene i/ili izazove recesiju.

Ateriranje  

Šef banke, Jerome Powell, već je zavjetovao da će stope rasti onoliko visoko koliko je to nužno za usmrćivanje inflacije, iako se pritom ufa da može orkestrirati takozvano “meko prizemljenje”.

>>>Top bankarica nakon svjetske turneje podijelila gledišta o kamatama, Rusiji i recesiji

Računicu pritom remete, a neizvjesnost produbljuju “crni labudovi”, uključujući samoranjavanje Kine čija strategija “nulte tolerancije koronavirusa” sakati tamošnju ekonomiju i rusku invaziju na Ukrajinu.

S&P 500 je s ulaskom u medvjeđi brlog koketirao i prošloga mjeseca, no tada je još iskrila nada da bi ustanak potrošačkih cijena mogao posustati.

>>>Top bankar Dimon upozorava na ekonomski ‘uragan’

Priželjkivani scenarij rasplinuo se prošloga tjedna nakon izvještaja da se inflacija u SAD-u propela na najviše razine u posljednjih 40 godina i da je cijena galona motornih goriva dosegla najvišu razinu ikad.

>>>Ulazak Hrvatske u eurozonu koincidira s gašenjem tiskare, triježnjenjem 

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Comments (2)

  1. You made some good points there. I did a search on the topic and found most persons will consent with your blog.

Comments are closed.