Biznis i ekonomijaPreporučeno

Tržišta i kriptovalute tonu – inverzije prinosa signaliziraju recesiju

Prinosi na američke dvogodišnje obveznice u ponedjeljak su nadvisili prinose na desetgodišnje obveznice u takozvanoj “inverziji” koja u pravilu neumoljivo signalizira gospodarsku recesiju.

>>>Top bankarica nakon svjetske turneje podijelila gledišta o kamatama, Rusiji i recesiji

Reuters kao glavni okidač inverzije navodi bojazan da će američka središnja banka, Federalne rezerve (Fed), u nastojanju da zauzda povijesne inflatorne pritiske referentnu kamatnu stopu povećati snažnije od dojučerašnjih prognoza.

“Covid pauza”

Strah je prinose na dvogodišnje obveznice gurnuo na najveću razinu od 2007. godine, što je tada prihvaćeno kao uvertira u “Globalnu recesiju” koja je svijet počela tresti u 2008., a osobito u 2009. godini.

>>>Musk ima ‘super loš osjećaj’ o ekonomiji, želi desetak tisuća otkaza u Tesli

Inverzija je prvi put od 2019. godine i neposredno prije inicijalnih vijesti o koronavirusu, nakratko zabilježena i prije dva mjeseca, uslijed procjena nove geopolitičke i gospodarske zbilje u kontekstu ruske invazije na Ukrajinu.

Inverzija prinosa na državne obveznice neprirodno je stanje u kojem dugoročne obveznice donose manje prinose od kratkoročnih.

VIŠE

Reuters podsjeća da je danas uočena inverzija krivulje prinosa naširoko prihvaćena kao pouzdani signal da bi recesija mogla stići u sljedećih godinu ili dvije.

>>>Top bankar Dimon upozorava na ekonomski ‘uragan’

Inverzija je u petak, nakon vijesti da je inflacija u Sjedinjenim Državama dosegla najveću razinu u četiri desetljeća, uočena i u prinosima na druge obveznice s duljim rokom dozrijevanja.

Stezanje

Analitičari danas procjenjuju da će Fed užarene inflatorne pritiske sada gasiti silom, odnosno još odrješitijim stezanjem monetarne politike.

Barclays očekuje da će kamatne stope u srijedu umjesto za 50 porasti za 75 baznih bodova (bps).

>>>U Americi epohalni potop dionica, brundanje mrkih medvjeda

Tržišta novca kalkuliraju da će Fed do rujna kamatu gurnuti na 175 bps-a ili na 1.75%.

Središnjica referentu stopu za 75 bps-a u jednom mahu nije povećala od 1994. godine.

Strateg UBS-a Rohan Khanna u komentaru aktualnih zbivanja piše da je konačno priznanje Europske središnje banke da bi inflatorni pritisci u europodručju mogli biti snažniji i postojaniji od dosadašnjih predviđanja “totalno razbilo ideju da Fed neće isporučiti 75 bps-a ili da će druge središnje banke imati postupniji tempo”.

>>>Ulazak Hrvatske u eurozonu koincidira s gašenjem tiskare, triježnjenjem 

“Čitava je ideja otišla niz odvod … i tako dobijete turbo-napunjeno poravnanje krivulja prinosa. To je spoznaja da vrhunac inflacije u SAD-u nije iza nas, i da, ukoliko nam to ne kažu, nije stigao vrhunac osokoljenog Feda,” odvagnuo je strateg koristeći žargon u kojem se pobornici stezanja monetarne politike nazivaju sokolovima, a popuštanja golubicama.

Teško krvoproliće

Uobičajeno, inverzija je danas potopila burza i teško osakatila kriptovalute. Bitcoin je od početka trgovanja do objave članka pao za 10.40%, dok su prinosi na desetogodišnje njemačke državne obveznice, povijesno prihvaćene kao sigurnu luku u vrijeme gospodarskih oluja, skočile na najveću razinu od 2014. godine iliti europske dužničke krize.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Grabancijaš/Reuters

Comments (3)

  1. […] Sirene zavijaju, tržišta i kriptovalute tonu – inverzije prinosa signalizi… 13/06/2022 […]

  2. […] Tržišta i kriptovalute tonu – inverzije prinosa signaliziraju recesiju 13/06/2022 […]

  3. […] >>>Tržišta i kriptovalute tonu – inverzije prinosa signaliziraju recesiju […]

Comments are closed.