PolitikaPreporučeno

Ukrajinci se ufaju da će njihov zdušni pobornik ‘Boris Johnsoniuk’ zadržati vlast

Britanski premijer Boris Johnson trenutačno vodi pomalo očajničku i žalosnu bitku za politički opstanak nakon što je njegovu vladu napustilo 42 članova i članica, uključujući teškaške kakvi su sada bivši ministri financija i zdravstva, Rishi Sunak i Sajid Javid.

Iako je suočen sa zdušnom i rastućom pobunom svojih konzervativaca, Johnson uživa podjednaku podršku u Ukrajini gdje slovi kao prvak zapadnjačke potpore i ključni dionik u naoružavanju Kijeva, odnosno posredničkom ratu protiv Rusije.

>>>Signali neposredne recesije u Britaniji

Brojni ukrajinski političari i građani stoga njegov aktualni kismet prate za zebnjom i nadom da će njihov, kako ga od milja zovu, ‘Boris Johnsoniuk’, ostati na vlasti.

“To je šteta jer mi (za Ukrajinu) trebamo što je više podrške moguće,” rekla je za Reuters 22-godišnja glumica Katarina Čikina i dodala kako ne bi voljela vidjeti njegov odlazak. “Ako vani postoje utjecajni političari, mi ih trebamo. Mi ga ne želimo izgubiti jer nam on uistinu pomaže. On je slatkica.”

>>>Detektirana je rastuća depresija britanskih biznisa | BCC

Slično je gledište ponudila i nekolicina drugih građana u Kijevu gdje lice “stlatkice Johnsoniuka” u obliku grafita vreba sa zidova ili je čak predmet izložbi.

S njegovim se likom i djelom u srijedu zabavljala 24-godišnja umjetnica Tatjana Kropiva, slikajući njegovo lice na bačvi koja služi kao stol na otvorenom u baru u hipsterskom hubu Podil.

“Kao slikarica, mogu reći da ima jako osebujne crte lica. Zanimljiv je za slikanje jer ima mnogo hirovitosti,” rekla je umjetnica za Reuters.

Marketinški magnet

U kijevskom Muzeju povijesti, iza stakla se čuvaju dva portreta Johnsona. Kustosi kažu da slike pomažu u prikupljanju donacija i pospješuju posjete.

“To je svojevrsni marketinški magnet jer je Boris Johnson izrazito popularan među Ukrajincima… Prolaznici, kada vide portret kroz prozor, njega prepoznaju i ulaze unutra kako bi se raspitali o izložbi.”

Dmitro Usikov, 27-godišnji vlasnik bara, kaže da će Johonson kod njega uvijek moći uživati u piću, čak i ako izgubi vlast.

>>>Broj pubova u Engleskoj i Walesu najmanji u povijesti

“Mi ćemo mu sve poslužiti zabadava… jer je on uistinu pomogao našoj zemlji, i još uvijek joj pomaže. Duša Ukrajine, moglo bi se reći.”

Danak posredničkom ratu

No, dok Johnson uživa podršku Ukrajinaca, njegovi građani u Britaniji drže da ih zdušna podrška Kijevu, sankcije Moskvi i povlačenje biznisa iz Rusije iz dana u dan sve skuplje koštaju.

Britanija u posljednjim mjesecima trpi epohalne inflatorne pritiske i izgledno će tromjesečje zaključiti uranjanjem u recesiju. Životni troškovi svakodnevno rastu, a bezuvjetna podrška Ukrajini kopni, što je generalni trend u Europskoj uniji, gdje su najzdušniji pobornici posredničkog rata političari.

>>>Zapadnjački lideri ismijali Putina, Rusi crtu bojišnice gurnuli dalje na zapad | bitka za Donbas

Čak i dokoni promatrači trendova na društvenim mrežama s lakoćom mogu uočiti da aktualne objave i proglasi Europske komisije, Vijeća Europske unije ili Parlamenta uživaju sve manju i manju podršku, s izuzetkom komentatora iz Ukrajine.

>>>Skandalima poljuljan Johnson ukida samoizolaciju, hita prema suživotu s covidom

Johnson je u srijedu zavjetovao ostanak na vlasti, no njegova je politička budućnost daleko od izvjesne jer se rasprava povedena u parlamentu, ususret masovnom egzodusu dionika njegove vlade, na trenutke svela na do jučer “nezamislivo” i izravno vrijeđanje njegova lika i djela.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Comments (3)

  1. […] Ukrajinci se ufaju da će njihov zdušni pobornik ‘Boris Johnsoniuk’ z… 07/07/2022 […]

  2. I like this website very much, Its a real nice berth to read and find info . “From now on, ending a sentence with a preposition is something up with which I will not put.” by Sir Winston Churchill.

  3. Good article and right to the point. I am not sure if this is truly the best place to ask but do you guys have any thoughts on where to get some professional writers? Thanks 🙂

Comments are closed.