Biznis i ekonomijaPreporučeno

UK bilježi najveći broj stečajeva od ‘Globalne recesije’

Big Ben, London

Broj tvrtki u Engleskoj i Walesu koje su u drugom tromjesečju proglasile stečaj najveći je od začetka “Globalne recesije” u 2009. godini, pokazali su u utorak podaci Službe za insolventnost Ujedinjenog Kraljevstva.

>>>Neočekivana kontrakcija britanskog gospodarstva

Insolventnost je u tri mjeseca zahvatila 5,629 kompanija, 81% više u poredbi s istim razdobljem lani.

Velika većina bankrota, njih 87%, nalazilo se u kategoriji “dobrovoljne likvidacije” (engl. creditors voluntary liquidations – CVL).

“Rekordne razine CVL-ova prva su tranša stečajeva za koje smo očekivali da će uključivati tvrtke koje su se tijekom pandemije borile za održivost bez traženja spasa kroz državne potpore,” rekla je u komentaru za Bloomberg partnerica u EY-Parthenon, Samantha Keen. “Očekujemo daljnje stečajeve u nadolazećoj godini među većim poduzećima koja se bore prilagoditi izazovnim uvjetima trgovanja, smanjenom kapitalu i povećanoj volatilnosti tržišta.”

>>>Petina britanskih domaćinstava s ‘negativnim raspoloživim dohotkom’

Engleska i Wales svoje su pandemijske potpore poduzetnicima i biznisima zaključile s 31. ožujka nakon čega je brojka dobrovoljnih likvidacija segnula do najviših razina od početka prikupljanja podataka u 1960. godini.

Najranjivije među vodećim svjetskim gospodarstvima

Analitičari i institucije poput Međunarodnog monetarnog fonda Britaniju izdvajaju kao najranjiviju među najvećim svjetskim gospodarstvima (G7). Nacija je suočena s epohalnim inflatornim pritiscima i posljedičnim, odrješitim stezanjem monetarne politike.

>>>Očajni britanski proizvođači hrane regrutiraju zatvorenike

Tržišta očekuju da će Engleska banka referente kamatne stope za financijski sustav ovog tjedna povećati na najviše razine u posljednjih 27 godina u potezu koji će otežati financiranje brojnih tvrtki.

>>>Broj pubova u Engleskoj i Walesu najmanji u povijesti

U skladu s trendovima, izvješća GfK-a u posljednjim mjesecima bilježe ponajveći pad potrošačkog morala i sentimenta u povijesti anketa.

“S padom raspoloživog dohotka domaćinstava osmi mjesec zaredom u lipnju, potrošači prioritet moraju dati kućanskim računima prije nego što mogu promišljati o trošenju novca drugdje,” komentirala je Christina Fitzgerald, predsjednica trgovačkog tijela za nesolventnost i restrukturiranje R3, za Bloomberg.

>>>Detektirana je rastuća depresija britanskih biznisa | BCC

“To je, upareno s kombinacijom sveukupno rastućih troškova, poteškoćama u opskrbnom lancu i skučenim tržištem rada, značilo teške bitke za mnoge tvrtke, osobito za one koje se još uvijek oporavljaju od pandemije.”

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Comment here