PolitikaPreporučeno

Putin najavio ‘novu eru, novu etapu svjetske povijesti’

Predsjednik Vladimir Putin na poslovnom forumu s nazivom 'Snažne ideje za novo vrijeme'; Foto: RIA Novosti/Kremlin

Predsjednik Vladimir Putin u srijedu je u Moskvi najavio “novu eru, novu etapu svjetske povijesti” i još jednom osudio zapadnjački “model totalne dominacije”.

Putin je u govoru čiji je transkript objavljen na stranicama neovisne neprofitne Agencije za strateške inicijative zapadnjačku populaciju karakterizirao kao “zlatnu milijardu” i lamentirao zašto bi njezini lideri imali pravo “nametanja svojih pravila na temelju iluzorne ekskluzivnosti” koju je opisao kao “inherentno rasističku i neokolonijalnu”.

>>>Putin održao ‘izrazito značajan’ govor o novom svjetskom poretku

“Stječe se dojam da Zapad svijetu jednostavno ne može ponuditi svoj model budućnosti,” rekao je prizivajući povijesne crtice o “pljački drugih naroda u Aziji i Africi”.

“Model totalne dominacije takozvane zlatne milijarde je nepravedan. Zašto bi ta zlatna milijarda, koja je samo dio globalne populacije, dominirala svima ostalima i provodila svoja pravila ponašanja koja se temelje na iluziji iznimnosti? To svijet dijeli na ljude prvog i drugog reda i stoga je suštinski rasističko i neokolonijalno. Ispod leži globalistička i pseudo-liberalna ideologija koja sve više nalikuje totalitarizmu i sputava kreativna nastojanja i slobodno povijesno stvaranje.”

Vladimir Putin

Osobito je naglasio “pljačku” Indije koja se uslijed zapadnjačkih sankcija ustoličila u jednu od najvećih uvoznica ruske sirove nafte koju po rafiniranju prodaje širom svijeta, uključujući članicama Europske unije.

>>>EU rusku naftu kupuje preko posrednika i uvozi inflaciju za svoje građane | RBC Capital Markets

Putin je na poslovnom forumu s nazivom “Snažne ideje za novo vrijeme” odvagnuo da su globalne “elite” sada “užasno prestrašene” jer drugi dijelovi svijeta “mogu predstaviti svoje opcije razvoja.”

“Suverenitet je sloboda nacionalnog razvoja, a time i razvoja svakog pojedinca. Riječ je o tehnološkoj, kulturnoj, intelektualnoj i obrazovnoj solventnosti države – to je to. Bez sumnje, odgovorno, aktivno i nacionalno orijentirano civilno društvo najvažnija je sastavnica suvereniteta.”

Vladimir Putin

“Bez obzira koliko zapadnjačke i nadnacionalne elite pokušale očuvati postojeći poredak stvari – nova era dolazi, nova etapa u svjetskoj povijesti,” rekao je Putin.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Comments (1)

  1. […] >>>Putin najavio ‘novu eru, novu etapu svjetske povijesti’ […]

Comments are closed.