PolitikaPreporučeno

Ressler: u izazovnim trenucima je potreban EPP, ‘stranka zdravorazumskih politika desnog centra’

Europska pučka stranka (EPP) nudi odgovornu politiku u doba populizma, rekli su hrvatski eurozastupnici iz političke grupacije koja je u utorak započela svoje studijske dane u Splitu na kojima će sudjelovati oko 250 ljudi iz njezinog političkog vrha.

Oko 140 od 177 zastupnika EPP-a u Europskom parlamentu u utorak je stiglo u Split na svoj posljednji veliki radni skup uoči europkskih izbora iduće godine.

>>>Plenković, Weber, von der Leyen i drugi prvaci Pučana na predizbornom vijećanju u Splitu

EPP će na tim izborima nastojati obraniti status najveće političke grupacije u zakonodavnom tijelu Europske unije.

Predsjednica Europskog parlamenta Roberta Metsola; Foto: Alain Rolland/EP
Priprema za europske izbore

U Split je u utorak stigla i predsjednica EP Maltežanka Roberta Metsola, a u najveći dalmatinski grad stići će i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

Rasprave pučana odvijat će se iza zatvorenih vrata, a osim političara na njima će sudjelovati i stručnjaci iz područja poput umjetne inteligencije, poljoprivrede, politologije i mentalnog zdravlja.

>>>Hrvatski Sokol najblagoglagoljiviji pučanin EP-a 

Glavna tema skupa je priprema za europske izbore koji se održavaju u lipnju iduće, ‘superizborne’ godine u kojoj će vlast birati i Sjedinjene Američke Države.

“Odgovorne politike”

Hrvatski eurozastupnici naglasili su važnost europskih izbora jer se događaju u vremenu kad kontinentu prijeti niz kriza. Najboljim odabirom smatraju svoju političku grupaciju “jer provodi razboritu politiku u odnosu na političke ekstreme i populizam”.

“Svijet se nalazi u opasnijoj i nepredvidljivijoj situaciji nego što je to bilo 2019.”, rekao je zastupnik Karlo Ressler, navodeći godinu zadnjih europskih izbora.

>>>Opipajte puls europskih birača ususret izborima za EP

“U takvim trenucima je potrebna Europska pučka stranka, stranka zdravorazumskih politika desnog centra”, nastavio je pa dodao da će EPP ponuditi “odgovorne politike”, za razliku od onih koji “napadaju europski projekt, a ne razumiju što se događa u Europi” niti prepoznaju činjenicu da je “Hrvatska danas bez ikakve dileme uvaženija, relevantnija i prepoznatija nego što je ikada bila u svojoj povijesti”.

Sunčana Glavak; Foto: Fred Marvaux
Demokršćanske vrijednosti

Zastupnica Sunčana Glavak smatra da EPP “čini razliku između ozbiljne i populističke politike” i da je stoga “važno odaslati poruku i mladim ljudima koji su jako zainteresirani za politiku” pa su putem Konferencije o budućnosti Europe iznijeli teme koje žele u fokusu.

“Time ćemo se isto baviti, to je mentalno zdravlje, aktualna tema na svim razinama. Zatim, obrazovanje, mogućnost rada i, naravno, obitelj. Sve one demokršćanske vrijednosti koje mi svi dijelimo, na kojima se temelji naša Europska pučka stranka. Mislim da će te vrijednosti biti protkane kroz naš program”.

Izazovi i prilagodbe

Zastupnica Željana Zovko istaknula je kako će se na skupu raspravljati o izazovima s kojima se Europa suočava poput borbe protiv inflacije, migrantskih valova i drugih nesigurnosti.

Željana Zovko; Foto: Brigitte Hase/EP

“EPP želi “izgraditi snažno geopolitičko lice Europe” koja štiti svoje građane, naglasila je.

Na kraju je ponudila recept kako EU učiniti privlačnijim. “Moramo prilagoditi jezik koji će biti razumljiv ljudima, koji neće biti birokratski. Toga su svjesni i u Bruxellesu”, zaključila je.

Pratite nas na Google vijestima

Comments (1)

  1. […] Ressler: u izazovnim trenucima je potreban EPP, ‘stranka zdravorazumskih p… 27/09/2023 […]

Comments are closed.