PolitikaPreporučeno

RF predstavio prijedlog zakona o ispitivanju porijekla i oduzimanju nezakonito stečene imovine

Radnička fronta je u ponedjeljak u Hrvatskom saboru predstavila svoj Prijedlog zakona o ispitivanju porijekla imovine i oduzimanju nezakonito stečene imovine koji su uputili Vladi. Na konferenciji za medije govorili su Hrvoje Štefan i Katarina Peović, članovi Radničke fronte.

>>>RF pozdravio podatke o nejednakosti, najavio prijedlog progresivnog oporezivanja | VIDEO

Iz stranke su procijenili da u hrvatskom društvu postoji visok konsenzus oko uvođenja zakona koji je ukinut 1990. godine, netom prije promjene vlasti, čime je otvorena mogućnost nezakonite privatizacije u 1990-ima i kasnije.

“Privatizacija ne samo da nije bila legitimna (jer se ne može opravdati predavanje onoga što je pripadalo svima u privatne ruke manjine), nego u većini slučajeva nije bila niti legalna (tj. izvedena po tadašnjim zakonima). Državna revizorica za vrijeme vlade Ivice Račana, Šima Krasić, početkom 2000-tih je pokazala da je, među istraživanim predmetima, bilo oko 95% privatizacija u kojima su uočene različite nepravilnosti,” navodi se u priopćenju Radničke fronte.

>>>Radnička fronta: rat u Ukrajini je kulminacija višedesetljetne politike Amerike i NATO-a

Na konferenciji je citirano Istraživanju o stanju borbe protiv korupcije u Hrvatskoj iz 2019. godine prema kojem je čak 83% ispitanika podržalo zakon koji bi omogućio da se bez roka zastare utvrde modaliteti stjecanja imovine od 1990. godine do danas.

Anketirani su podržali i prijedlog oduzimanja sve imovine za koju se ne bi moglo utvrditi porijeklo u korist Državnog proračuna RH.

Porez na bogatstvo

Iz stranke su rekli da je intencija zakonskog prijedloga o ispitivanju porijekla imovine da ga se poveže sa RF-ovim prijedlogom novog poreznog oblika – poreza na neto bogatstvo.

“Naime, s obzirom da Hrvatska praktički ne oporezuje imovinu (kako u njezinom vlasništvu, tako i u transferu – jer nema poreza na nekretnine, porez na nasljedstvo također nije adekvatno reguliran), to znači da nema razvijen sustav za utvrđivanje vlasništva i vrijednosti imovine, pa time niti sustavno razvijene mehanizme i procedure za utvrđivanje porijekla i zakonitosti stečene imovine,” drže iz RF-a.

Kada bi se uveo porez na bogatstvo tada bi porezne vlasti imale obavezu sustavno i na redovitoj godišnjoj osnovi utvrđivati vlasništvo imovine 1% najbogatijih kućanstava i njezinu vrijednost. Ispunjavanje te zadaće omogućilo bi puno jednostavniju i sistematičnu provjeru legalnosti navedene imovine.

“Hrvatska siva ekonomija se procjenjuje na oko 4 milijarde eura godišnje (za 2021 godinu), a od toga je gruba aproksimacija da do 1.5 milijardi eura godišnje završava u džepovima tj. kao nekontrolirana imovina malobrojnije elite poduzetnika, političara i uglednih članova društva (doktora, sudaca..). Kada bi bila uspostavljena sustavna provjera imovine najbogatijih tada bi se puno lakše utvrđivao nesrazmjer između prijavljenih dohodaka i primitaka i neopravdano visoke vrijednosti imovine,” rečeno je na konferenciji.

Stranka je također najavila skupljanje potpisa za uvrštenje svojeg prijedloga u saborsku raspravu s ciljem da se ona održi već u prosincu.

Pratite nas na Google vijestima

Radnička fronta/Grabancijaš