Biznis i ekonomijaPreporučeno

Lagarde bilježi traženo, monetarnom politikom uvjetovano mekšanje na tržištu rada

Rekordne kamate na zaduživanje diktirane prilagodbom monetarne politike Europske središnje banke pomažu u kroćenju inflacije i njezinom povratku na ciljanu razinu od 2%, rekla je u ponedjeljak predsjednica ECB-a, Christine Lagarde.

>>>Cijena zaduživanja u eurolandu na najvišim razinama od začeća

“Mi smatramo da su stope naše politike dosegle razine koje će, održavane kroz dovoljno dugo vremena, učiniti značajan doprinos pravovremenom povratku inflacije na naš cilj,” rekla je tijekom saslušanja na Odboru za gospodarske i monetarne poslove Europskog parlamenta (ECON).

“Stvaranje poslova u uslužnom sektoru postaje umjereno i sveukupni se zamašnjak usporava,” dodala je.

>>>ECB poskupio zaduživanje za 0.25%, najavio stanku – pogoršao prognoze BDP-a

Predsjednica je izrazila uvjerenje da će mekšanje na tržištu rada usporiti rast plaća koji je, uz fiskalne mjere i “višekratne” jednokratne pomoći, jedan od ključnih pokretača inflatornih pritisaka.

Tržišta naširoko kalkuliraju da je ECB zaključio aktualni ciklus stezanja i da će zabrinutost zbog divljanja cijena zamijeniti brige o usporavanju gospodarstva.

“Svježi indikatori ukazuju na daljnju slabost u trećem tromjesečju,” rekla je Lagarde.

Pojedini investitori već predviđaju da bi popuštanje, odnosno smanjenje referentnih kamatnih stopa, moglo nastupiti sljedećeg lipnja ili srpnja.

Revizija

Lagarde je odboru rekla da će revizija operativnih okvira ECB-a za upravljanje kratkoročnim kamatama potrajati sve do proljeća 2024. godine.

>>>Ministri europodručja dogovorili fiskalnu konsolidaciju, povlačenje energetskih potpora

Reuters piše da je ECB reviziju započeo prošlog prosinca, s fokusom na 3.7 bilijuna eura prekomjerne likvidnosti u financijskom i bankovnom sektoru, ali da je ona otegnuta zbog niza tehničkih problema.

Španjolska zastupnica u Europskom parlamentu Eva-Maria Poptcheva na saslušanju predsjednice Europske središnje banke Christine Lagarde; Foto: Jan Van de Vel/EP

“Osoblje Eurosustava analizira optimalnu dugoročnu veličinu i sastav naše bilance – i implicirano, odgovarajuću razinu viška likvidnosti,” rekla je Lagarde o reviziji. “Ovo nije trivijalno pitanje jer ima implikacije na način na koji provodimo monetarnu politiku.”

Pitanje likvidnosti moglo bi postati usijano ususret parlamentarnim izborima u Europskoj uniji je bi se pojedine vlade mogle naći prisiljenima pokriti gubitke svojih središnjih banaka koje su novac preuzele po rekordno niskim i/ili negativnim kamatama.

>>>Njemački revizori upozoravaju da bi Bundesbank mogao zatrebati iskupljenje, dokapitalizaciju

ECB je s 2. kolovozom kamatnu stopu na glavne operacije refinanciranja i kamatne stope na graničnu pozajmicu i depozitnu olakšicu povećao na 4.25%, 4.50% i 3.75%.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima