PolitikaPreporučeno

Rusi ‘zauzimaju pozicije na gradskim ulicama Vovčanska’, Zelenskij odgodio putovanja

Predsjednik Volodimir Zelenskij u srijedu je zbog ruskog pritiska odgodio putovanja i održao niz obraćanja naciji u kojima je građane nastojao umiriti i uvjeriti da branitelji odolijevaju napadima širom bojišnice koja se proteže preko 1 000 kilometara.

Izjave predsjednika, izvještaji agencija i objave na društvenim mrežama redom potvrđuju bijesne bitke u Harkovskoj oblasti, a osobito u okolici i unutar grada Vovčanska smještenog na samo pet kilometara od granice.

Rusija je harkovsku bojišnicu otvorila u petak prisiljavajući Kijev na slanje pojačanja i premještanje već izmučenih snaga.

Napadi na sjeveroistoku povedeni paralelno s propitivanjem i iskušavanjem branitelja na jugoistoku predstavljaju ponajveći izazov s kojim se ukrajinska vojska suočava nakon neuspjeha dugoočekivane ofenzive povedene u ljetu 2023. godine.

Rusi su bunker prestali igrati lani u listopadu nakon bitke za Bahmut koju će povijest upamtiti kao jednu od najkrvavijih u povijesti urbanog ratovanja. Otada polako ali postojano grabe teritorij u oblasti Donjeck gdje su s veljačom preuzeli kontrolu nad ruinama grada Avdijivke.

Njihov je trenutačni fokus na čvrsto utvrđenom gradu Časiv Jaru čijem su osvajanu posvetili silu od 20 do 25 tisuća vojnika.

Disonanca

Zelenskij i drugi ukrajinski civilni i vojni dužnosnici u posljednjim tjednima prepoznaju rastući pritisak i upozoravaju da bi Rusi uskoro mogli započeti novu veliku ofenzivu.

Službene izjave pritom su u rastućoj disonanci. Primjerice, Zelenskij je na društvenom mikroblogu X večeras sugerirao da je situacija u Vovčansku pod kontrolom.

Dok je lokalni šef policije Oleksij Kharkivskij na Facebooku napisao da je stanje “izrazito teško”.

“Neprijatelj zauzima pozicije na gradskim ulicama Vovčanska,” naveo je.

Glasnogovornik ministarstva obrane Dmitro Lazutkin također je potvrdio da su “poneke” grupe ruskog pješaštva unutar grada, ali i dodao da su one kasnije izgurane.

“Obrambene akcije” bijesne na sjevernoj i sjeverozapadnoj gradskoj periferiji, rekao je prema citatu Reutersa.

Rusko ministarstvo obrane u srijedu je izvijestilo o osvajanju još dva naselja u blizini granice, s čime se njihova brojka od petka popela na 12. Posljednja mjesta iz kojih su izgurani branitelji su Hliboke i Lukjantsev smještena na oko 25 kilometara od harkovskog predgrađa.

Ukrajina je u večernjim satima utorka potvrdila povlačenje na nove pozicije u Vovčansku i Lukjantsevu.

Objave i videozapisi na društvenim mrežama svjedoče evakuaciji stanovništva iz novootvorenih “sivih zona” u pograničnim područjima.

Kritično tromjesečje

“Za Ruse je sada zapravo (otvoren) prozor prilika… Rusi to osjećaju, akumulirali su dovoljno resursa,” rekao je za Reuters Serhij Rakhmanin, zastupnik i član ukrajinskog parlamentarnog odbora za sigurnost i obranu.

Iznio je i očekivanja da će sljedeća tri mjeseca za Ukrajinu biti najkritičnija, ali i ufanje da će se situacija popraviti nakon što Sjedinjene Američke Države dostave nove pošiljke oružja.

Pojedini analitičari i komentatori na društvenim mrežama dvoje oko izgleda i ističu da je za Kijev nestašica ljudstva daleko ozbiljniji i akutniji problem od nestašice vojnog hardvera i streljiva.


Povezane vijesti

Comment here