PolitikaPreporučeno

Ruski dronovi i Crni Husari ‘raspršili još jedan mit’, uništili M1 Abrams u Ukrajini | VIDEO

Društvenim mrežama u ponedjeljak se širi videozapis prvog potvrđenog uništenja glavnog borbenog tenka Sjedinjenih Američkih Država u Ukrajini.

Prema inicijalnim informacijama “nepobjedivi” M1 Abrams čija je cijena oko 10 milijuna dolara (NBC Washington) uništen je udarima dronova ruske obrambene tvrtke Rostec, nakon čega je dokrajčen protutenkovskim oružjem 15. zasebne motorizirane streljačke brigade “Crni Husari”.

Prema objavama proruskih računa na društvenim mrežama, tenk je uočen i potom praćen u blizini grada Avdijivka koji su Rusi osvojili 17. veljače.

Uništenje prvog tenka Abrams američke proizvodnje u blizini Avdijivke razbija mit o njegovoj neranjivosti, rekli su iz Rosteca u odgovoru na upit ruske državne agencije TASS.

“Još jedan mit je slikovito raspršen, čudo se nije dogodilo,” zadirkivali su iz kompanije.

New York Times je krajem rujna 2023. godine izvijestio da su prvi primjerci američkih glavnih borbenih tenkova dostavljeni Kijevu. Američki vojni dužnosnici u listopadu su potvrdili da je Ukrajini isporučen 31 M1 Abrams.

TASS navodi da su Abramsi do sad izostajali s prvih linija bojišnica.

Ranjivost

Forbes je 24. siječnja izvijestio da Ukrajinci snaže oklope Abramsa koji su smrtonosno ranjivi na udarce iz zraka jer je oklop na gornjoj strani vozila na pojedinim dijelovima debeo tek 25 milimetara, u poredbi s 250 milimetara na bokovima ili 1.000 milimetara na prednjoj strani.

Bilješka na Wikipediji sugerira da je Abrams uništen u Ukrajini tek deseti otkad je tenk u službi. Prije njegova usuda, sedam je tenkova uništeno prijateljskom vatrom, dok su dva uništena hotimice kako bi se spriječilo da padnu u ruke Iračke vojske.

“Nijedan M1 nije izgubljen od neprijateljske tenkovske vatre. Neki drugi pretrpjeli su manja borbena oštećenja, s malim utjecajem na njihovu operativnu spremnost.”


Povezane vijesti