Biznis i ekonomija

SAD: kamate na 30-godišnje stambene kredite skočile na 7.9%

Kamate na najpopularnije stambene kredite u Sjedinjenim Američkim Državama prošlog su tjedna segnule na vrhunce posljednji put zabilježene u rujnu 2000. godine.

Poskupljenje zaduživanja, uvjetovano stezanjem monetarne politike Federalnih rezervi (Fed), zahtjeve za zajmove postojano smanjuje sedmi tjedan zaredom.

>>>‘Izvanredno’ poskupljenje zaduživanja za SAD

Udruga hipotekarnih bankara (MBA) navodi da su prosječne kamate na stambene kredite s rokom otplate na 30 godine u tjednu zaključenom s 20. listopada iznosile 7.9%.

Za poredbu, efektivna kamatna stopa (EKS) u posljednjoj rundi subvencija stambenih kredita u Hrvatskoj u prosjeku je iznosila 3.16%.

>>>Bajkovit rast zaposlenosti u SAD-u pospješuje brige o monetarnom politikom induciranoj recesiji

“Hipotekarna aktivnost nastavila je zatajivati, s padom zahtjeva na najsporiji tjedni ritam od 1995. godine,” rekao je potpredsjednik MBA Joel Kan. “Ove više stope hipotekarnih kredita drže potencijalne kupce nekretnina izvan tržišta i nastavljaju potiskivati aktivnost refinanciranja.”

Usporavanje na tržištu nekretnina značajno je za Fed jer je jedan od preduvjeta za šire popuštanje inflatornih pritisaka.

Pratite nas na Google vijestima

Grabancijaš/Reuters