Biznis i ekonomijaPreporučeno

Bajkovit rast zaposlenosti u SAD-u pospješuje brige o monetarnom politikom induciranoj recesiji

Zaposlenost u Sjedinjenim Američkim Državama u rujnu se propela najviše u posljednjih osam mjeseci ukazujući na postojanu snagu tržišta rada koje prkosi nastojanjima središnje banke, Federalnih rezervi (Fed), da inflaciju cijena vrati na ciljanu razinu od 2% u srednjem roku.

Ministarstvo rada SAD-a u petak je izvijestilo da se broj radnih mjesta s izuzetkom poljoprivrednog sektora u rujnu povećao za 336.000, najviše od siječnja. Dobitak je gotovo dvostruko veći od konsenzusa u očekivanjima analitičara o stvaranju 170.000 poslova.

>>>Lagarde bilježi traženo, monetarnom politikom uvjetovano mekšanje na tržištu rada

Nabolje su revidirani i “slabi” podaci za srpanj i kolovoz u kojima je otvoreno ukupno 119.000 radnih mjesta više nego u inicijalnim procjenama.

Nedoumice

Otpornost tržišta rada i šireg gospodarstva neposredno snaži očekivanja da će Fed restriktivnu monetarnu politiku zadržati kroz dulje vremensko razdoblje, ili potencijalno nastaviti s poskupljenjem novca.

Središnjica je referentnu kamatnu stopa po kojoj banke i druge depozitne institucije međusobno posuđuju novac u posljednjih 18 mjeseci povećala do razine od 5.25%-5.5%.

>>>Krovno tijelo središnjih banaka upozorava na ‘kritično raskrižje’

Financijska tržišta procjenjuju da će Fed zastati i motriti rezultate poskupljenja, budući da je prinos na dugoročne američke obveznice u posljednjim danima skočio na najviše razine u 16 godina.

“S porastom prinosa na obveznice, jačanjem dolara i povećanjem volatilnosti tržišta dionica dolazi do ponovnog pooštravanja financijskih uvjeta koji obavljaju dio posla za Fed, tako da novo povećanja stopa nije zaključen posao,” napisala je u bilješci za klijente Kathy Bostjancic, glavna ekonomistica u Nationwideu.

Slijetanje u recesiju

Znameniti egipatsko-američki ekonomist i biznismen Mohamed Aly El-Erian u aktualnom osvrtu na američko gospodarstvo podsjeća da dobri podaci o tržištu rada zapravo garantiraju da će Fed politiku držati stegnutom kroz dulje vremensko razdoblje.

Njegova je procjena da će rast cijene zaduživanja za državu uparen s restriktivnom monetarnom politikom za biznise i građane izgledno poljuljati “istinsku financijsku stabilnost” i pospješiti “izvoz volatilnosti u ostatak svijeta”.

>>>Neočekivano snažan rast američkog BDP-a | Q2 2023

“Meko prizemljenje” američkog gospodarstva, odnosno scenarij u kojem se cijene hlade bez remećenja na tržištu rada i urušavanja gospodarskih aktivnosti, sve je manje izgledan i “Amerika možda više neće moći izbjeći recesiju”, napisao je El-Erian u kolumni za Financial Times.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Grabancijaš/Reuters