PolitikaPreporučeno

Šesti dan ruske ofenzive na Avdijivku

Ruska vojska kroz vikend je nastavila udarati ukrajinski grad Avdijivku uz navode branitelja da je raketiranje i granatiranje u posljednjih šest dana toliko žestoko i intenzivno da priječi izvlačenje mrtvih i ranjenih.

Avdijivka je najbržom cestovnom rutom udaljena 23.5 kilometara od grada Donjecka, administrativnog središta istoimene oblasti koje je pod kontrolom Rusije.

>>>‘45.000 ruskih vojnika, 500+ tenkova…’ nadomak Kupjanska

Pritisak stiže uslijed kraha ukrajinske protuofenzive i nove, široke ruske ofenzive koju prema pisanju Reutersa prepoznaju i Rusija i Sjedinjene Američke Države.

Zapovjednik ukrajinskih kopnenih snaga, general-pukovnik Oleksandr Sirskij u subotu je posjetio bojišnicu u operativnom području Liman gdje je prepoznao da se situacija “u posljednjim danima značajno pogoršala.

“Udaraju svime što imaju”

Rukovoditelj vojne administracije u Avdijivki, Vitalij Barabaš, u subotnjem je priopćenju napisao da su stanovnici kroz noć iskusili raritetni predah od sirena za uzbunu, ali se njihovo krik vratio sa zorom.

“Udaraju svime što imaju. Naleti pucnjave, topništva, višecijevnih bacača raketa, minobacača i puno zrakoplova,” rekao je Barabaš na nacionalnoj televiziji.

Dodao je da su zaustavljene sve operacije spašavanja iako postoje izvještaji o ljudima zarobljenima ispod jalovine i troske urušenih zgrada.

>>>U SAD-u pad potpore za nastavak smrtonosne pomoći Ukrajini | anketa

“Operacije (spašavanja) se ne mogu provoditi u takvim uvjetima. Zastrašujuće je napustiti (grad) jer su ceste pod vatrom. Ništa lakše nije niti ostati jer nema mjesta, nema podruma koji može izdržati udare.”

Administrator je rekao da u Avdijivki još prebiva 1.620 od prijeratnih 32.000 stanovnika.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima