PolitikaPreporučeno

Tajnik Patrušev: SAD i Britanija siju obmane o sabotaži sjevernih tokova

Nikolaj Patrušev, tajnik ruskog Vijeća sigurnosti i dugovječni pouzdanik predsjednika Vladimira Putina, u ponedjeljak je rekao da Sjedinjene Države i Britanija siju obmanu o prošlogodišnjoj sabotaži sjevernih tokova, ključnih arterija za izvoz ruskog plina u Europu.

>>>‘Sabotaža’ Sjevernih tokova – frka i strka – zima

New York Times je prošlog tjedna objavio da procjene američkih obavještajaca sugeriraju akciju pro-ukrajinske grupe “izgledno sastavljene od Ukrajinaca ili Rusa”.

“Provladini anglosaksonski mediji s naređenjima odozgo”

Petrušev je odbacio scenarij i izrazio sumnju da bi zamišljena skupina imala sposobnosti ili opremu nužnu za sabotažu najvažnijeg ruskog energetskog koridora u Europu.

“U pokušaju da prikriju istinske ljude iza ovog zločina, provladini anglosaksonski mediji s naređenjima odozgo imenovali su počinitelja – grupu ukrajinskih terorista,” komentirao je tajnik za list Argumenti i Fakti.

>>>Švedski forenzičari utvrdili detonacije, ‘tešku sabotažu’ sjevernih tokova

Dodao je da Rusija još uvijek nije sigurna tko je iza napada jer nema dopuštenje za istraga eksplozija koje su se odigrale u vodama Švedske i Danske.

“Ako novine gorljivo tvrde da je sabotažu počinila grupa ukrajinskih terorista, tada se nužno treba pitati postoji li uopće takva grupa, i ima li sposobnosti to provesti,” rekao je Patrušev.

>>>67% sudionika poveće Twitter ankete drži da je sabotaža plinovoda djelo Amerikanaca

Dodao je da nužnu spremu i tehnologiju imaju Sjedinjene Države i Britanija koje snažno poriču umiješanost.

>>>Prekaljeni istraživački novinar Hersh: sjeverne tokove je sabotirao SAD

Američki predsjednik Joe Biden lani je u veljači, neposredno prije početka ruske invazije na Ukrajinu, zavjetovao da će ona “okončati Sjeverni tok 2”.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Grabancijaš/Reuters