PolitikaPreporučeno

Tusk: nikad nećemo prihvatiti da izbjeglice postanu oružje

Prijetnja turskoga predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana da će “otvoriti vrata” sirijskim izbjeglicama da dođu u Europu “totalno je neumjesna”, napisao je u tvitu predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk te dodao da izbjeglice ne smiju “postati oružje”.

Erdogan je rekao Europskoj uniji da tursku vojnu operaciju ne može zvati invazijom.

“I nikad nećemo prihvatiti da izbjeglice postanu oružje te budu iskorištene radi ucjene.”

Donald Tusk

>>>Erdogan traži sigurnu zonu za 3,5 milijuna sirijskih izbjeglica – ‘u suprotnom otvaramo vrata’

“Turska mora razumjeti kako je naša glavna briga da bi njihove akcije mogle voditi ka novoj humanitarnoj katastrofi”, ustvrdio je Tusk. “I nikad nećemo prihvatiti da izbjeglice postanu oružje te budu iskorištene radi ucjene”.

“Prijetnje predsjednika Erdogana totalno su neumjesne”, dodao je.

Erdogan je u četvrtak odgovorio na međunarodne kritike zbog napada na Kurde tijekom vojne operacije na sjeveroistoku Sirije i zaprijetio Europskoj uniji da će milijunima izbjeglica osloboditi put prema Europi.

Turski je predsjednik zaprijetio da će pustiti sirijske izbjeglice prema Europi ako članice EU-a opišu napredovanje turskih snaga kao okupaciju. “Nisu iskreni, samo pričaju”, rekao je Erdogan. “Za razliku od njih, mi nešto poduzimamo”, rekao je turski predsjednik.

>>>Pentagon pozvao Tursku da se zaustavi prije nego šteta postane ‘nepopravljiva

“Ponavljam Europskoj uniji. Ako pokušate predstaviti našu operaciju kao invaziju, otvorit ćemo svoja vrata i poslati vam 3,6 milijuna izbjeglica”, zaprijetio je Erdogan.

Turski borbeni zrakoplovi i artiljerija u petak su gađali kurdske vojne ciljeve na sjeveroistoku Sirije, trećeg dana ofenzive u kojoj su poginule stotine ljudi, koja je primorala desetke tisuća ljude na bijeg i okrenula političare u Washingtonu protiv predsjednika Donalda Trumpa.