PolitikaPreporučeno

Ubojiti napad na civile u ukrajinskom selu Groza | VIDEO

Ukrajinski službenici i dužnosnici javljaju da je u četvrtak u ruskom napadu na kafić i trgovinu s hranom u strateški beznačajnom selu Groza smještenom na sjeveroistoku Ukrajine ubijena 51 osoba.

Videozapisi i fotografije podijeljene na društvenim mrežama prikazuju jalovinu, trosku i mrtva tijela.

Reuters navodi da je riječ o najsmrtonosnijem napadu zabilježenom u oblasti Harkov od početka rata u veljači 2022. godine.

“Ovo naselje ima oko 330 ljudi,” rekao je na nacionalnoj televiziji regionalni guverner Oleg Sinebuhov. “Zapravo, jedna je petina ovog sela poginula u jednom terorističkom napadu.”

Guverner je izjavio da među žrtvama ima djece jer su obitelji ostale u selu unatoč naredbi o ratnoj evakuaciji.

Prikupljanje tijela u blizini dječjeg igrališta

Groza je smještena u blizini grada Kupjanska koji su Ukrajinci oslobodili krajem prošle godine, selo se nalazi prilično blizu aktivne bojišnice.

Spasioci i druge službe kroz dan su prikupljali tijela ubijenih, ostavljajući ih da leže na dječjem igralištu.

Reuters bilježi da je dio ubijenih odnesen u vrećama, dok su drugi ostali ležati “s nespretno isturenim rukama” – jedva pokrivena dekama, tepisima i drugim materijalima.

Glasnogovornik regionalnih službi za hitne situacije u večernjim je satima objavio da je potraga za preživjelima zaključena, te da je uz 51 smrt zabilježeno šest ranjavanja.

“Strašna tragedija”

Ministar unutarnjih poslova Ukrajine, Igor Klimenko, novinarima je rekao da su ubijene osobe u trenutku raketnog udara bile na ručku nakon parastosa (molitve za pokojne koju pravoslavni svećenik zbori na poziv rodbine i prijatelja).

“Iz svake obitelji, iz svakog domaćinstva, bili su prisutni ljudi na ovoj komemoraciji. Ovo je strašna tragedija,” rekao je Klimenko za ukrajinsku televiziju.

Ministar je naveo da preliminarne informacije sugeriraju napad ruskom balističkom raketom tipa Iskander.

“Teroristi su namjerno izveli napad za vrijeme ručka, kako bi osigurali maksimalan broj žrtava,” komentirao je ministar obrane Rustem Umerov. “Tamo nije bilo vojnih ciljeva. Ovo je gnusni zločin s namjerom da se zastraše Ukrajinci.”

“Ruski teror”

Predsjednik Volodimir Zelenskij, koji boravi u španjolskom gradu Granada gdje se održava skup Europske političke zajednice, novinarima je rekao da “ruski teror mora biti zaustavljen”.

“Rusiji su ovi i slični teroristički napadi potrebni samo iz jednog razloga: da svoju genocidnu agresiju učini novom normom za svijet. I zahvaljujem svakom vođi i svakom narodu koji nas podržava u obrani života!” rekao je Zelenskij prema citatu bjeloruske Nexta televizije.

Moskva od početka rata odbacuje optužbe o namjerom ciljanju civila, no brojne su civilne osobe stradale u njezinim udarima na energetske, obrambene i druge objekte u stambenim područjima.

Uobičajeno teoretiziranje na X-u

Službena Rusija do večernjih sati četvrtka nije komentirala napad, čiji se karakter, sada već uobičajeno, propituje na društvenim mrežama i u ruskim medijima.

Pojedini komentatori ističu da se on odigrao u trenutku generalnog pada potpore za posrednički rat u Sjedinjenim Američkim Državama te koincidira s vijećanjima Zelenskog i europskih čelnika u Španjolskoj.

Propituje se i neposredna prisutnost velikog broja novinara, vatrogasaca, hitne pomoći i drugih službi.

Pritom je najuočljivije prvo, jer su ukrajinske vlasti novinarima ograničile ili zabranile pristup bojišnici (The Intercept).

>>>Rusija odbila napad na Zmijski otok, legendarni simbol ukrajinske ratne propagande | VIDEO

Grabancijaš je među izvorima koji su zabilježili prijepore oko sličnih napada, uključujući navodni masakr u gradu Buči, napad na željeznički kolodvor u Kramatorsku ili civilnu zgradu u Dnjipru.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima