Biznis i ekonomijaPreporučeno

‘Umjetnost sklapanja poslova’: Trump tvrdi da Kini gori pod nogama, baš kao i SAD-u

Američki predsjednik Donald Trump je u ponedjeljak predvidio postizanje trgovinskog sporazuma s Kinom nakon pozitivnih signala Pekinga, što je danas umirilo globalna tržišta koja trpe kolateralnu štetu zbog carinskog nadmetanja dviju velesila.

>>>U godišnjoj reviziji tržišta rada isparilo pola milijuna radnih mjesta: SAD

Trump je nakon G7 summita svjetskih lidera u francuskom Biarritz rekao kako vjeruje u iskrenost kineske želje za postizanjem dogovora, citirajući gubitak poslova i snaženje ekonomskih nevolja u Kini, što se, prema posljednjim podacima zrcali i u SAD-u.

“Sorry, to je način na koji ja pregovaram. On mi je dobro poslužio kroz godine, i ja mislim da će još bolje poslužiti našoj zemlji.”

Donald Trump

Kineski vicepremijer Liu He, zadužen za pregovore s Washingtonom, u ponedjeljak je izjavio da Kina ima volju za rješavanje spora kroz “staložene” pregovore te se protivi daljnjem jačanju trgovinskih napetosti.

Iskorak

Trump je komentare vicepremijera prihvatio kao pozitivan signal i ponovio tvrdnju da su kineski dužnosnici uključeni u pregovore kontaktirali američke kolege, što Peking odbija potvrditi.

“Ja mislim da oni jako žele postići dogovor. Ja mislim da je to jučer bilo naglašeno. Vicepremijer Kine je napravio iskorak, on je rekao da želi vidjeti sporazum,” rekao je američki predsjednik novinarima na G7. “Što dulje oni čekaju, to će teže vratiti izgubljeno, ako se to uopće može vratiti. Ja mislim da oni nemaju izbora.”

Njegov rasuđivanje pritom odgovora posljednjim komentarima američkih ekonomskih analitičara koji kažu kako Kina nalazi alternative za američko tržište te SAD nakon normalizacije odnosa neće u potpunosti nadoknaditi izgubljeno.

>>>Prvo sažimanje američke industrije u posljednjem desetljeću: IHS Markit

Izjavama Trumpa su prethodili žustri razgovori svjetskih lidera, uključujući “tešku večeru” posvećenu Rusiji. Ostatak G7 nacija želi kraj protekcionizma i normalizaciju trgovinskih odnosa čije propadanje koči globalni rast i prema analitičarima svijet vodi u recesiju.

U nedjelju je u Biarritzu postignut i dogovor o trgovini između SAD-a i Japana, prve i treće ekonomske sile svijeta, nakon čega je Trump umanjio mogućnost uvođenja carina na japanske automobile. Washington je signalizirao i da bi se mogla izbjeći prijetnja carinama na europske automobile, što je donekle umirilo investitore.

“Umjetnost sklapanja poslova”

Trump je u posljednjoj rundi hirovitih pregovora još u petak svog kineskog kolegu, predsjednika Xi Jinpinga, nazvao neprijateljem, da bi ga u ponedjeljak karakterizirao kao “briljantnog čovjeka” i “velikog lidera”.

>>>Nema panike u paničnim potezima Trumpa

Upitan od novinara jesu li njegove kontradiktorne izjave o trgovini faktor nesigurnosti za globalna tržišta on je branio praksu, o kojoj detaljno piše u svojoj knjizi “Umjetnost sklapanja poslova”, i rekao da ga ona dobro služi.

“Sorry”, rekao je bez uvijanja. “To je način na koji ja pregovaram. On mi je dobro poslužio kroz godine, i ja mislim da će još bolje poslužiti našoj zemlji.”

Kina je službeno i neslužbeno odbacila tvrdnje Trumpa o međusobnom kontaktu trgovinskih delegacija tijekom trajanja summita. Hu Xijin, urednik čitanog državnog tabloida Global Times, na Twitteru je napisao da nema spoznaje o kontaktu između pregovarača u posljednjim danima. “Kina nije promijenila svoju poziciju. Kina se neće urušiti pod pritiskom SAD-a.”

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima