PolitikaPreporučeno

USS Ronald Reagan i USS Tripoli, pojačana budnost i sprema u blizini Tajvana

Dva velika broda američke mornarice, nosač zrakoplova USS Ronald Reagan (CVN-76) i amfibijski jurišni brod USS Tripoli u utorak su zauzeli položaje u blizini Tajvana uslijed napetosti između Washingtona i Pekinga zbog najavljenog posjeta američke ljevičarke i predsjednice Kongresa Nancy Pelosi.

>>>Zbog Tajvana ljutita Kina Litvu odsjekla s tržišta, EU pokrenuo tužbu

Pozivajući se na izvore iz Pentagona USNI News doznaje da su za neposrednu akciju spremni i drugi brodovi i njihova zračna krila.

Pojačana budnost i sprema stižu nakon što je Peking u ponedjeljak sugerirao da bi kineska vojska na posjet mogla odgovoriti silom.

“Ozbiljna zabrinutost”

“Mi smo ozbiljno zabrinuti zbog potencijalnog posjeta predsjednice zastupničkog doma Pelosi Tajvanu kojem se čvrsto protivimo,” rekao je glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Zhao Lijian.

>>>Razarač USS Curtis Wilbur opet zaplovio Tajvanskim tjesnacem, ‘stvorio rizik’

“Mi američkoj strani još jednom želimo jasno poručiti da je kineska strana potpuno spremna odgovoriti na svaku možebitnost i da Oslobodilačka vojska Narodne republike Kine nikad neće sjediti skrštenih ruku. Mi ćemo napraviti odrješit odgovor i poduzeti snažne protumjere za očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Kine.”

Kina drži da je Tajvan odmetnuta provincija i druge vlade upozorava protiv pružanja legitimiteta vlastima u Taipeiu.

Izvori iz Kongresa u ponedjeljak su u večernjim satima potvrdili da će se posjet odigrati u utorak uz poruku da kineske prijetnje neće zastrašiti Sjedinjene Američke Države.

>>>Njemačka fregata zaplovila prema Južnokineskom moru | geopolitika

Pelosi, treća u sukcesiji prava na predsjedanje SAD-om, najviša je američka dužnosnica u posjetu Tajvanu u posljednjih 25 godina.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Comments (1)

  1. […] Grabancijaš je u utorak zabilježio da je američka mornarica prema Tajvanu poslala dio 7. flote, uključujući nosač zrakoplova USS Ronald Reagan (CVN-76), amfibijski jurišni brod USS Tripoli i druga plovila. […]

Comments are closed.