PolitikaPreporučeno

Uz upozorenje o socijalnoj katastrofi Zeleno-lijeva koalicija traži produljenje moratorija na ovrhe

Klub zastupnika zeleno-lijevog bloka u utorak je na konferenciji za medije u Hrvatskom saboru najavio upućivanje u saborsku proceduru više zakonskih prijedloga i prijedlog zaključka kojim bi Hrvatski sabor Vladu RH obvezao na donošenje odluke o produljenju moratorija na ovrhe do donošenja izmjena i dopuna Ovršnog zakona kojima bi se osigurao veći stupanj zaštite dužnika.

>>>Na snazi zastoj ovrhe, ovog i idućeg tjedna deblokada 233.109 računa: Fina

Tomislav Tomašević, Sandra Benčić, Rada Borić i Katarina Peović istaknuli su kako je većina dužnika siromašna, te da bi Vlada RH neprihvaćanjem prijedloga o produljenju moratorija potpisala presudu za socijalnu katastrofu i poplavu ovrha i blokada računa, napisali su u priopćenju za javnost iz političke Platforme Možemo! čija je zastupnica Sandra Benčić naglasila da će u proceduru uputiti zakonodavni paket usmjeren na produljenje moratorija na ovrhe sve do onog trenutka dok se ne donesu izmjene i dopune Ovršnog zakona i Zakona o ovrhama na novčanim sredstvima koje će dužnicima osigurati ravnopravan položaj u tom postupku, održivu mogućnost otplate duga te individualni pristup svakom dužniku na način da im se računi ne blokiraju dugoročno nego da se radi na održivim planovima koje građani egzistencijalno mogu podnijeti.

“Ako Vlada ne produži moratorij na ovrhe do donošenja izmjena Ovršnog zakona, potpisala je presudu za socijalnu katastrofu, za poplavu ovrha koja će velik broj građana dovesti u dužničko ropstvo.”

Tomislav Tomašević

“Predloženo produljenje moratorija na ovrhe za cilj ne bi imalo neograničeno produljenje mjera za cijelo vrijeme trajanja pandemije, već do uređenja ključnih instituta Ovršnog zakona kako bi se zaštitilo najranjivije društvene skupine i osobe koje žive u riziku od siromaštva ili u materijalnoj deprivaciji,” rekla je Benčić naglasivši potrebu da se ograniči mogućnost prodaje dugovanja agencijama za naplatu potraživanja, što je Klub zeleno-lijevog bloka tražio i u saborskoj raspravi o Zakonu o kreditnim institucijama prošlog tjedna.

>>>Pučka pravobraniteljica poziva na zaštitu dostojanstva, regulaciju agencija za naplatu potraživanja

Tomislav Tomašević (Možemo!) je podsjetio da je Vlada na proljeće uvela moratorij na ovrhe na tri mjeseca, te je nakon isteka tog roka moratorij produžila za dodatna tri mjeseca. Dodatno je istaknuo da se nakon tih šest mjeseci situacija ni u zdravstvenom ni u gospodarskom smislu nije promijenila na bolje: broj zaraženih i preminulih značajno je narastao, u usporedbi s rujnom 2019. broj nezaposlenih je povećan za 31,2 posto, a pripremaju se i nova ograničenja koja će imati dodatan utjecaj na gospodarstvo i tržište rada, a time i na primanja građana i njihovu mogućnost održavanja egzistencijalnog minimuma. Istaknuo je i da su javni bilježnici izašli s podatkom o dodatnih 170.000 prijedloga rješenja za ovrhu, koje su dobili za vrijeme trajanja ovog moratorija, i da su sami javni bilježnici rekli da se radi uglavnom o socijalno ugroženim građanima čiji se dugovi uglavnom odnose na neplaćanje računa za vodu, struju i plin. Napomenuo je da je Vlada imala šest mjeseci da izmijeni Ovršni zakon i zaštiti najranjivije društvene skupine, te osigura pravedniji položaj ovršenika u ovršnom postupku.

“Ako Vlada ne produži moratorij na ovrhe do donošenja izmjena Ovršnog zakona, potpisala je presudu za socijalnu katastrofu, za poplavu ovrha koja će velik broj građana dovesti u dužničko ropstvo,” upozorio je Tomašević.

Rada Borić (Nova ljevica) je navela da Klub zeleno-lijevog bloka, između ostalog namjerava tražiti izmjene Ovršnog zakona koje bi osigurale veći stupanj zaštite dužnika, ograničile vremenski period blokade računa, ograničile mogućnost ovrhe nad nekretninama zbog dugova i do 20 puta manjih od vrijednosti nekretnine, ograničile mogućnost ovrhe nad nekretninom koja je jedini dom ovršenika, te koje bi građane s niskim i neredovitim primanjima, ili bez primanja, oslobodile plaćanja troškova i kamata na dug, dakle omogućile im otplatu čiste glavnice na rate.

>>>Moratorij na ovrhe mirovina produžen do 18. listopada: HZMO

Katarina Peović (Radnička fronta) je naglasila kako je većina onih koji su blokirani i pod ovrhama siromašna, i kako su u toj situaciji jer nisu mogli plaćati obične račune, odnosno u dugovima su jer pokušavaju zadovoljiti osnovne ljudske potrebe. Podsjetila je da je u Hrvatskoj gotovo milijun ljudi u riziku od siromaštva i izrazila nadu da će svi klubovi podržati predložene mjere i da će stati iza onih koji su u najgoroj situaciji u Hrvatskoj.

Grabancijaš/Možemo!

Comments (3)

  1. […] >>>Uz upozorenje o socijalnoj katastrofi Zeleno-lijeva koalicija traži produljenje morator… […]

  2. […] >>>Uz upozorenje o socijalnoj katastrofi Zeleno-lijeva koalicija traži produljenje morator… […]

  3. […] >>>Uz upozorenje o socijalnoj katastrofi Zeleno-lijeva koalicija traži produljenje morator… […]

Comments are closed.