Politika

Veliki poraz, ‘panični bijeg’ ruske vojske u okolici Bahmuta | VIDEO

Moskva je u petak priznala da su njezine snage izgubile položaje sjeverno od grada Bahmuta u povlačenju koje je vlasnik plaćeničke grupe Wagner karakterizirao kao panično i kaotično.

Procjene Jevgenija Prigožina u međuvremenu potvrđuju deseci videozapisa objavljeni na društvenim mrežama koji prikazuju napredak Ukrajinaca, bijeg ili predaju ruskih regularnih snaga.

>>>Bitka za Bahmut

“Svoje streljivo trošimo, između ostalog, kako bismo zaustavili bijeg gomile pripadnika ruske vojske,” rekao je Prigožin u jednom od svježih audiozapisa.

Glasnogovornik ruskog ministarstva obrana Igor Konašenkov u petak je rekao da su ukrajinske snage povele napad na sjeveru Bahmuta u kojem je sudjelovalo 1.000 vojnika i do 40 tenkova.

Ukoliko su navodi potvrde, riječ je o najsnažnijem ukrajinskom protuudaru od lanjske rujanske protuofenzive tijekom koje je oslobođen veliki pojas teritorija u regiji Donbas, a osobito u oblasti Donjeck.

Ukrajina je od kraja kolovoza do sredine rujna prema navodima predsjednika Volodimira Zelenjskog oslobodila četiri tisuće četvornih kilometara i na pojedinim lokacijama stigla do ruske granice.

Semantika

Konašenkov je u brifingu rekao da su ususret povlačenju i pregrupiranju odbačena 26 napada.

“Ruska se vojska povukla na povoljnije položaje u blizini rezervoara Berkhivka sjeverozapadno od Bahmuta,” rekao je.

“Ono što je opisao Konašenkov, to se, nažalost, zove bježanje a ne pregrupiranje,” komentirao je Prigožin.

On je u odvojenom videozapisu naveo da su ukrajinske snage osvojile uzvišeni teritorij s pogledom na Bahmut i otvorile glavnu opskrbu rutu prema Zapadu.

“Gubitak rezervoara Berhivka – gubitak ovog teritorija koji su predali – to je 5 četvornih kilometara, samo danas,” rekao je, optuživši Konašenkova da “prosto rečeno laže”.

“Neprijatelj je potpuno oslobodio cestu Časiv Jar-Bakhmut koju smo blokirali. Neprijatelj sada može koristiti ovu cestu, drugo, zauzeli su stratešku uzvisinu ispod koje se nalazi Bakhmut,” rezimirao je Prigožin.

>>>Ukrajina čuva ‘cestu života’; Prigožin: Rusija je na rubu katastrofe

Glasnogovornik istočnog krila ukrajinske vojske, Serhij Čerevatji, u petak je sugerirao da su Rusi izgubili puno širi pojas teritorija.

“U tri dana protuofenzivnih aktivnosti Ukrajinske oružane snage u sektoru Bahmuta oslobodile su 17.3 četvorna kilometra teritorija,” napisao je glasnogovornik na servisu za razmjenu poruka Telegram.

Prekretnica

Ukrajinsku protuofenzivu kod Bahmuta u utorak su započeli borci ukrajinske nacističke bojne Azov koji su slomili i potpuno uništili dijelove ruske brigade uobičajeno sačinjene od nekoliko tisuća ljudi.

>>>Ukrajinski nacisti* slomili rusku brigadu na periferiji Bahmuta | VIDEO

Ukrajinsko vojno zapovjedništvo u petak je opisalo bitke kod Bahmuta i rusko granatiranje obližnjih gradova ali nije spomenulo bilo kakav napredak ili rusko povlačenje.

Prigožin je rekao da su sjeverni i južni bokovi koje su čuvale regularne snage ruske vojske “kolabirali”, tvrdnja koju rusko ministarstvo obrane osporava.

Predsjednik Volodimir Zelenskij u petak je u redovitom kasnovečernjem obraćanju naciji rekao da su Rusi “interno već spremni za poraz.”

“Oni su ovaj rat već izgubili u svojim umovima. Moramo vršiti pritisak na njih svaki dan kako bi se njihov osjećaj poraza pretvorio u njihov bijeg, njihove greške, njihove gubitke.”

Brojni analitičari drže da se 15-mjesečni sukob nalazi na prekretnici. Kijev je od početka godine primio goleme količine zapadnjačkog oružja, uključujući glavne borbene tenkove američke, britanske i njemačke vojske.

>>>Prigožin uz mrtva tijela svojih legionara: Šojgu! Gerasimov! Gdje su jebene granate! | VIDEO

Zelenskij je prije u tjednu rekao da proboj kod Bahmuta ne podrazumijeva početak protuofenzive, no Prigožin drži da je riječ o zavaravanju i da je protuudar u jeku.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Comments (3)

  1. […] Veliki poraz, ‘panični bijeg’ ruske vojske u okolici Bahmuta | VIDEO… 13/05/2023 […]

  2. […] Veliki poraz, ‘panični bijeg’ ruske vojske u okolici Bahmuta | VIDEO… 13/05/2023 […]

  3. […] >>>Veliki poraz, ‘panični bijeg’ ruske vojske u okolici Bahmuta | VIDEO […]

Comments are closed.