PolitikaPreporučeno

Von der Leyen gazi pravila o transparentnosti političkog oglašavanja

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen čija je čitava karijera okaljana korupcijom nije prijavila propagandnu kampanju vrijednu 70.000 eura iako je njezino izvršno tijelo ususret izborima za Europski parlament donijelo uredbe s ciljem pospješivanja transparentnosti u političkom oglašavanju.

Politico piše da je kampanja von der Leyen kupljena na Googleovim ads platformama paneuropska, te uključuje prikazivanje oglasa na tražilici i YouTubeu.

Prikazani oglasi sugeriraju raskošnu produkciju dok građane pozivaju da “Urone u kampanju!” ili “Prime ekskluzivne osvježene informacije”.

Politico je otkrio da niti jedan od oglasa – osobito vidljivih u Belgiji, Italiji, Njemačkoj, Finskoj, ali i drugdje – ne spominje kampanju von der Leyen ili njezinu krovnu Europsku pučku stranku (EPP) pod čijim okriljem djeluje i Hrvatska demokratska zajednica (HDZ).

Uvid u registar transparentnosti Googlea pokazuje da odgovornost za kreaciju i distribuciju reklama ima “MCC AdQuality”, konzultantska tvrtka sa sjedištem u Parizu.

Njezino je ime nakon novinarskih upita izmijenjeno u samo “MCC”.

Potpisnici kodeksa

EU je usvojio nova pravila o političkom oglašavanju, no ona na snagu stupaju tek nakon izbora za EP koji će se održati od 6. do 9. lipnja.

Ursula von der Leyen; Foto: Dati Bendo/EC

Propust da se primjereno navede tko je kupio oglase za von der Leyen stoga nije nezakonit, ali je u skladu s očitim moralnim i etičkim propadanjem njezinog izvršnog tijela koje je predmet istrage europskog tužiteljstva zbog potencijalno epohalne korupcije i pronevjere povjerenja tijekom kupnje cjepiva protiv bolesti COVID-19.

Von der Leyen je “spitzenkadidatkinja” EPP-a, stranke koja je dobrovoljna potpisnica predizbornog kodeksa čiji tekst obvezuje na predanost “osiguravanju transparentnog političkog oglašavanja i kampanjskih poruka”.

Potpisnici kodeksa izričito zavjetuju da političke oglase neće plasirati putem posrednika bez jasnog navođenja izvora.

Politico je od voditelja kampanje von der Leyen i tvrtke AdQuality opetovano zatražio pojašnjenje i komentar, ali nije dobio odgovor.

Google je putem glasnogovornika Karla Ryana potvrdio da istražuje relevantne oglase i kampanju, odnosno krši li ona interna pravila o transparentnosti oglašavanja.

Prema informacijama iz registra Googlea, MCC AdQuality je na 17 oglasa distribuiranih širom platformi potrošio ukupno 69.300 eura.

Riječ je o ponajvećem iznosu u političkom oglašavanju u Europskoj uniji u posljednja dva mjeseca. Drugi veliki potrošači su mađarska nacionalna stranka Fidesz i liberali u Europskom parlamentu okupljeni pod nazivnikom Obnovimo Europu (Renew Europe).

Netransparentna kampanja von der Leyen osobito je slatka u svjetlu činjenice da je ona prije u mjesecu i ususret otkriću Politica od tehnoloških tvrtki izričito zatražila da poštuju novousvojene direktive, uključujući o transparentnosti političkog oglašavanja.


Povezane vijesti

Comment here