Biznis i ekonomija

Vrtoglavo urušavanje cijena žitarica umanjilo vrijednost poljoprivredne proizvodnje za 7.4%

Vrijednost poljoprivredne proizvodnje u 2023. godini pala je za 7.4 posto u poredbi s godinom prije, a vrijednost realnog dohotka u poljoprivredi za 1.6 posto, pokazuje druga procjena realnog dohotka u poljoprivredi koju je u objavio Državni zavod za statistiku (DZS).

Prema drugoj procjeni, vrijednost poljoprivredne proizvodnje u 2023. pala je za 7.4 posto prema godini prije i iznosi tri milijarde eura.

Vrijednost realnog dohotka u poljoprivredi procjenjuje se na 1.9 milijardi eura, što je pad od 1.6 posto.

Kolabiranje cijena žitarica

Na smanjenje vrijednosti poljoprivredne proizvodnje, kako objašnjavaju iz DZS-a, najviše je utjecao pad cijena žitarica, za 43 posto, odnosno pad cijena pšenice, za 48.6 posto, i kukuruza, za 44.5 posto.

Stočna proizvodnja porasla je za 14.7 posto u odnosu na prethodnu godinu, a vrijednost svinja za 22.2 posto, navodi se.

Po podacima DZS-a, bruto dodana vrijednost za prošlu godinu procjenjuje se na 1.6 milijardi eura, što je u odnosu na 2022. pad od devet posto.

Uloženi rad u poljoprivredi lani je u odnosu na prethodnu godinu pao za 0.1 posto, dok se indeks realnog dohotka u poljoprivredi po jedinici godišnjeg rada procjenjuje na 10.039 eura, što je pad od 9.8 posto.

Naknada zaposlenicima u prošloj godini će, kako se procjenjuje, iznositi 205.2 milijuna eura, što je rast od 15.7 posto u odnosu na godinu prije, navodi se u izvješću DZS-a.


Povezane vijesti

Comment here