PolitikaPreporučeno

Borrell širi europsku propagandu o izvozu ukrajinskih žitarica

Rusija postupno zamjenjuje Ukrajinu u izvozu žitarica na globalno tržište i ostvaruje shodni rast prihoda, konstatirao je u subotu europski top diplomat, Josep Borrell.

>>>Hrvatska i Ukrajina postigle sporazum o tranzitu žitarica, Kuleba spomenuo oružje

“Ovdje u Odesi se vidi dokaz Putinove upotrebe gladi kao oružja. Rusija napada luke i poljoprivredna postrojenja koja izvoze ukrajinsko žito u svijet, dok financijski profitira od povećanja cijena žitarica. Nastavit ćemo podržavati Ukrajinu,” napisao je visoki predstavnik Europske unije na društvenom mirkoblogu X.

“Rusija zarađuje puno novca. Ostvaruje više prihoda od izvoza. To je također i ekonomski rat – Rusija pokušava zamijeniti Ukrajinu kao izvoznika žitarica, zauzimanjem većeg udjela na svjetskom tržištu,” dodao je u jednoj od seriji objava.

>>>Zelenskij: europsko blokiranje izvoza ukrajinskih žitarica ‘neprihvatljivo’

Borrell je, među ostalim, sugerirao i/ili implicirao i da je značaj sporazuma o izvozu ukrajinskih žitarica Crnim morem, koji je Rusija zamrznula u srpnju, veći od javno dostupnih podataka.

Diplomat je naveo da je “više od polovice globalne nabave pšenice za operacije u Afganistanu, Jemenu, Somaliji, Etiopiji ili Keniji došlo iz Ukrajine”, ali je pritom propustio navesti da je riječ o tragikomično malim količinama.

>>>Svjetska proizvodnja žita od 2000. do 2020. | Visual Capitalist

Prema podacima Ujedinjenih naroda udjel ukrajinskog izvoza žitarica najsiromašnijma ostvaren pod kišobranom Crnomorskog sporazuma iznosi tek 3%, dok je 44% poljoprivrednih proizvoda izvezeno u bogate zemlje, a ostatak u države sa srednjim dohotkom.

Podaci UN-a o izvozu ukrajinskih žitarica pod okriljem Crnomorske inicijative

Predsjednik Vladimir Putin navedene je podatke citirao prilikom objava odluka o prekidu sporazuma tijekom kojih je, u oštroj suprotnosti s Borrellovom propagandom o “upotrebi gladi”, ponudio i golema darivanja za najsiromašnije.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Comments (1)

  1. […] >>>Borrell širi europsku propagandu o izvozu ukrajinskih žitarica […]

Comments are closed.