PreporučenoTech

700,000 zaraza u tjedan dana, opterećenje bolničkog sustava širom Europe: COVID-19  

Češka je od danas u novom djelomičnom lockdownu, na tri tjedna su zatvorene škole, restorani, kafići i noćni klubovi. Povratak u izvanredno stanje stiže jer je broj slučajeva nakon povratka s godišnjih odmora s 25.000 početkom rujna porastao na gotovo 120,000 što izaziva pritisak i stres u bolničkom sustavu u kojem je broj pacijenata na liječenju zbog bolesti COVID-19 od početka listopada skočio za više od 2,000.

>>>Ljetovanja u Hrvatskoj okužila Europu: Wall Street Journal

Slične trendove bilježe i drugi dijelovi Europe. Nizozemska je danas na četiri tjedna zabranila rad ugostiteljima. Premijer Mark Rutte je u obraćanju naciji rekao da je vlada prisiljena napraviti “korak prema totalnom zaključavanju” jer bi u suprotnom bolnice mogle postati preopterećene što bi ugrozilo i osobe koje trebaju medicinsku pomoć neovisno o pandemiji. “Mi moramo biti čvršći prema sebi,” rekao je uz ocjenu da je porast zaraza “bizaran”.

“Čekić s kojim ćemo ubiti virus mora biti dovoljno velik”

Nizozemska je u tjednu zaključno s utorkom zabilježila 43,903 novooboljelih od COVID-19, što je porast za oko 60% u odnosu na tjedan prije. Porastao je i broj pacijenata na intenzivnoj njezi, sa 121 na 192, dok je broj umrlih s 89 skočio na 150. Najteže su pogođene regije Amsterdama i Rotterdama.

“Previše ljudi nije poštivalo pravila i mi sad nemamo što činiti nego pooštriti mjere. Ključ je u našem ponašanju,” rekao je Rutte. “Ako se stvari u sljedećim tjednima ne poprave, mi ćemo ići prema totalnom lockdownu,” upozorio je prema citatu AP-a.

>>>Domovinski pokret o ‘lockdownu’, korona-histeriji, teroriziranju djece…

Kako bi umanjile vjerojatnost da će se zabave iz ugostiteljskih biznisa preseliti u domove, vlasti su zabranile i prodaju alkohola nakon osam sati navečer. Kućanstva će moći primiti najviše tri gosta dnevno, dok će se korištenje javnog prijevoza svesti na najmanju moguću mjeru. “Zato što je porast COVID-19 tako brz, čekić s kojim ćemo ubiti virus mora biti dovoljno velik,” rekao je Rutte.

Uzbuna u Parizu  

Šef bolničkog sustava u Parizu u utorak je pak najavio da će bolnice s COVID-19 pacijentima biti pretrpane već idućeg tjedna.

“To je neizbježno,” izjavio je Martin Hirsch, šef 39 bolnica u Parizu i njegovom predgrađu, za list Parisien. “Otprilike do 24. listopada na intenzivnoj njezi bit će najmanje 800 do 1.000 pacijenata s Covidom, što predstavlja 70 do 90 posto naših trenutnih kapaciteta,” upozorio je.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron u utorak je poveo razgovare s ministrima, očekuje se da će nove mjere najaviti danas navečer u televizijskom nastupu u udarnim večernjim satima. Medijska izvješća sugeriraju uvođenje policijskog sata u glavnom i drugim gradovima u kojima raste rizik od preopterećenja bolničkog sustava. “Ovo je ključni trenutak,” rekao je za AFP izvor blizak predsjedniku otkrivši uzgred da “totalno zaključavanje za sad nije na stolu”.

Štrajk medicinskog osoblja, zatvaranje restorana i barova u Kataloniji

Španjolski list El Mundo u utorak je izvijestio da će vlasti na 15 dana zatvoriti ugostiteljske objekte u Kataloniji gdje je u utorak zabilježen štrajk iscrpljenog medicinskog osoblja koje traži bolje uvjete rada dok se nosi sa snažnim drugim valom virusa.

Regija je u utorak otkrila 1,280 novih zaraza, na bolničkom liječenju su 984 pacijenta, od kojih 172 na intenzivnoj njezi, izvijestio je lokalni Olive Press.

>>>Karlovački stožer zatražio tri zgrade za izolaciju zaraženih korisnika domova za starije: COVID-19

Slična, više nego manje porazna izvješća stižu i iz drugih dijelova Unije. Washington Post navodi da se broj zaraza u Velikoj Britaniji u tri tjedna učetverostručio. U bolnicama je trenutno više pacijenata nego ususret proljetnom lockdownu.

Svjetska zdravstvena organizacija bilježi da je prošli tjedan na kontinentu zabilježeno više od 700,000 novih zaraza, riječ je tjednom rekordu u dosadašnjem tijeku pandemije i porastu od 36% u odnosu na tjedan prije kada je bilo 520,000 slučajeva.

“Situaciju u Europi promatram s velikom zabrinutošću,” rekla je u utorak njemačka kancelarka Angela Merkel.

Comments (2)

  1. […] >>>700,000 zaraza u tjedan dana, opterećenje bolničkog sustava širom Europe: COVID-19 […]

  2. […] >>>700,000 zaraza u tjedan dana, opterećenje bolničkog sustava širom Europe: COVID-19 […]

Comments are closed.