PolitikaPreporučeno

Gruzija usvojila zakone o zabrani istospolnih brakova, posvajanja djece i LGBT propagande

Predsjednik gruzijskog parlamenta Shalva Papuashvili u četvrtak je potpisao zakon koji zabranjuje LGBT propagandu nakon što je to odbila učiniti predsjednica Salome Zourabichvili.

“Danas, sukladno s Gruzijskim ustavom potpisujem zakon ‘O zaštiti obiteljskih vrijednosti i maloljetnika’, koji je odbila potpisati Salome Zourabichvili. Zakon koji danas potpisujem nije o prolaznim, privremenim ili nepostojanim idejama i ideologijama. Temeljen je na zdravom razumu, povijesnom iskustvu te kršćanskim, gruzijskim i europskim vrijednostima koje su ostale snažne kroz stoljeća,” napisao je Papuashvili u objavi na Facebooku.

Predsjednicu je opisao kao “nominalnu čelnicu opozicije”. Dodao je i da očekuje kritiku zapadnjačkih partnera.

Salome Zourabichvili; Foto: Alexis Haulot/EP

Parlament je zakonski paket usvojio 17. rujna u trećem i konačnom čitanju.

Okosnice

Glavni cilj odredbi je pojasniti i definirati pitanja povezana s brakom, posvajanjem maloljetnika i medicinskim zahvatima čiji je cilj promjena spolnog identiteta.

Potvrđeni amandmani zabranjuju sve brakove osim onih između žena i muškaraca, posvajanje djece istospolnim parovima i operacije za prenamjenu spola. Pojedinci koji prekrše odredbe suočeni su sa zatvorskim kaznama u trajanju od jedne do četiri godine.

Osobama koje promiču LGBT prijete kazne od 1.500 larija (500 eura), ako je riječ o djelovanju u obrazovnim ustanovama iznos se penje na 4.000 larija.

Televizijama je zabranjeno prikazivanje istospolne intimnosti i seksa

Zakon, između ostalog, dokida parade i povorke, odnosno pravo LGBT osoba na javna okupljanja te uvodi novi državni praznik: “Dan obiteljske svetosti i štovanja roditelja” koji će se obilježavati 17. svibnja.

Gruzijsko zakonodavstvo sada je velikoj mjeri harmonizirano s ruskim.

Vrhovni sud Rusije je u studenom 2023. godine “međunarodni LGBT pokret” proglasio “ekstremističkom organizacijom” i zabranio njegovo djelovanje.

Grabancijaš/TASS



Povezane vijesti

Comment here