FunPreporučeno

Oružarka na setu filma ‘Rust’ osuđena za ubojstvo iz nehaja

Porota u Novom Meksiku u srijedu je nakon deset dana svjedočenja pronašla da je oružarka na setu vestern filma “Rust” kriva za ubojstvo iz nehaja.

Suđenje se fokusiralo na spoznaje o “relativnom neiskustvu” Hannahe Gutierrez Reed koja je bila zadužena za brigu o oružju u niskobudžetnoj produkciji.

Sutkinja Mary Marlowe neposredno je naredila pritvor rekviziterke suočene sa zatvorskom kaznom u trajanju do 18 mjeseci.

Osuđena se na izlasku iz sudnice obratila vidljivo uznemirenoj majci: “Bit ću OK,” rekla je.

Reuters piše da je porota odluku donijela nakon samo tri sata vijećanja. Gutierrez je oslobođena druge optužbe o pokušaju krivotvorenja dokaza.

“Ovaj slučaj je o postojanim, beskrajnim sigurnosnim propustima koji su rezultirali smrću jednog ljudskog bića i gotovo ubili drugo,” rekla je posebna tužiteljica države New Mexico Kari Morrissey u svojim završnim riječima.

“Žrtveno janje”

Odvjetnik osuđene Jason Bowles odmah je najavio žalbeni postupak.

“Moj je dojam da su dokazi bili nedostatni i da je bilo puno nagađanja,” rekao je ispred zgrade suda.

On je tijekom suđenja sugerirao da je bojevo streljivo podmetnuto i/ili ukazivao na ograničeni proračun zbog kojeg je Gutierrez bila zaposlena kao honorarna oružarka i pomoćnica za rekvizite u vesternu prepunom oružja.

Kao jedna od najneiskusnijih, najmanje moćnih osoba na setu, ona je okrivljena umjesto uprave, argumentirao je.

“Imate zgodnu osobu za pad, zgodnog žrtvenog jarca,” rekao je Bowles.

“Ruski rulet”

Državni tužitelji i obrana kroz ročišta su vodili bitku o porijeklu i izvoru bojevog streljiva koje je strogo zabranjeno na filmskim setovima.

Jedan od članova porote, vozač kamiona Alberto Sanchez, novinarima je rekao da je dvanaesteročlano vijeće podijeljeno po spolovima brzo postiglo konsenzus da je ubojite metke na set donijela okrivljena.

“To je bio njezin posao, provjeriti to streljivo, to vatreno oružje,” rekao je nakon izricanja presude.

Detektivi zaduženi za slučaj tijekom svjedočenja su naveli “posredne dokaze” da je Gutierrez bojevo streljivo na set donijela nesvjesno i nesavjesno u bijeloj kartonskoj kutiji iz prijašnje produkcije.

Zadnji videozapis Halyne Hutchins; Foto: Ivery McKee/YouTube

Kutije je na setu bila najmanje 10 dana.

“To je planina posrednih dokaza,” rekla je Morrissey. “Ovo je bila igra ruskog ruleta svaki put kad bi glumac imao pištolj napunjen ćorcima.”

Tužitelji su pozvali šest članova filmske ekipe koji su redom posvjedočili da su preskočena uobičajena predavanja ili sastanci o sigurnosti i da je Gutierrez ponekad propuštala provjeriti je li oružje napunjeno. Slični su propusti i ignoriranje pravila o sigurnosti pripisani i glumcu Alecu Baldwinu.

Kontekst

Rekviziterka je 21. listopada 2021. godine odmah nakon ručka repliku revolvera Colt .45 greškom napunila s bojevim mecima.

Baldwin je potom na setu napeo revolver, uperio ga prema kameri i ispalio metak koji je ubio snimateljicu Halynu Hutchins i ranio redatelja Joela Souzu.

Usud se odigrao ispred crkve na setu postavljenom u predgrađu Santa Fea.

Baldwin, suočen s odvojenim suđenjem koje će započeti 10. srpnja, tvrdi da nije povukao okidač.

Brojni su izvori neposredno nakon tragedije izvijestili o “nemaru i neprofesionalnosti” nezrele “nervozne i neiskusne” oružarke.


Tragedija na setu filma ‘Rust’