PolitikaPreporučeno

Arhitekt epidemiološke ugroze Plenković: situacija je i dalje relativno dobra

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u četvrtak je odvagnuo da je epidemiološka situacija u Hrvatskoj i dalje relativno dobra, ali se u zadnja tri tjedna nešto pogoršala, zbog čega apelira na daljnji i dodatan oprez.

“Zajednička je namjera da osiguramo turističku sezonu, zato je izrazito bitno da ljudi i dalje budu oprezni i da se pridržavaju svih epidemioloških preporuka i mjera u nastojanju da trend koji smo imali držimo stabilnim i da možemo dalje gledati kako osigurati pune gospodarske i društvene aktivnosti,” rekao je.

>>>U 7 dana 143 mrtvih; Plenković: imamo strategiju i ona daje rezultate

“Situacija nam je i dalje relativno dobra, ali vidimo da se u zadnja tri tjedna situacija s novozaraženima nešto pogoršala,” ocijenio je.

Šesti smo najniži po tjednoj incidenciji u Europskoj uniji, osmi najniži po stopi tjedne smrtnosti.

>>>Rekordni broj zaraza u RH dva dana zaredom; Plenković: dobro je vidjeti smanjenje dinamike

Imamo ipak najnižu tjednu incidenciju u Srednjoj Europi i mediteranskoj Europi, dodao je.

Njegov komentar stiže nakon što je “stranački nacionalni Stožer HDZ-a” na pojavu novih, opasnih i zaraznijih mutacija u Hrvatskoj odgovorio popuštanjem epidemioloških mjera.

Jedan déjà vu previše

Pažljiviji i postojani promatrači izjava predsjednika Vlade u kontekstu epidemije u Hrvatskoj s lakoćom mogu osjetiti krajnje neugodni déjà vu i primijetiti isto samozavaravanje i zavaravanje javnosti kakvom smo svjedočili ususret božićnoj kulminaciji drugog vala koronavirusa koja se pokazala smrtonosnom za mnoge.

>>>Capak zna bolje od Njemačke, Irske, Britanije, Francuske, Španjolske, Češke… Europe

Podsjetimo, neodgovorni je premijer zajedno s članovima stranačkog Stožera tada opetovano zavaravao javnost i inzistirao da epidemiološke mjere nisu učinkovite u suzbijanju epidemije, i to do točke pucanja zdravstvenog sustava.

>>>Ivan Đikić: ministar Beroš laže i obmanjuje javnost | COVID-19

Hrvatska civilne vlasti od početka epidemije na našim prostorima postojano čini propuste u definitivno pasivnom i sve samo ne transparentnom testiranju populacije. Incidencija na koju se pozivaju za malo kockanja s javnim zdravljem spreman premijer, ministar zdravstva Vili Beroš ili šef stranačkog Stožera Davor Božinović, služi tek za iskrivljivanje zbilje, na što su jasno, reklo bi se već nebrojeno puta upozorili neovisni znanstvenici i stručnjaci, uključujući Ivana Đikića ili Bernarda Kaića.

>>>Izvješće Nacionalnog stožera za 26. listopad propustilo izvijestiti o najmanje 521 zarazi

Konačno, Hrvatska je jedna od malobrojnih članica Europske unije čije su civilne i zdravstvene vlasti, kako aktualni podaci navješćuju, počinile fatalnu pogrešku u finalu utakmice. Svi su dionici, poduzetnici i građani, trebali izdržati još onoliko vremena koliko je nužno za procjepljivanje ranjive populacije, umjesto toga, Stožer je stvorio uvjete za još jednu inkubaciju i proljetni “lockdown”.

Portal Grabancijaš je u dosadašnjem izvještavanju pravodobno upozorio na “božićnu noćnu moru”, kao i na ovaj trend kojem svjedočimo u posljednjim danima. Napokon, ako su koronavirus i pandemija nešto pokazali, onda je to činjenica da su otporni na tlapnje neodgovornih političara i dužnosnika.