PolitikaPreporučeno

Kaić: propusti u testiranju iskrivljuju epidemiološku sliku

Voditelj Službe za epidemiologiju HZJZ-a Bernard Kaić izjavio je u srijedu da je u Hrvatskoj broj novozaraženih koronavirusom i dalje u blagom padu, no samo tri države u EU-u imaju manji broj testiranja na covid-19 po broju stanovnika od Hrvatske.

Trenutno 14-dnevna stopa novozaraženih u Hrvatskoj iznosi 119 oboljelih na 100.000 ljudi, najmanja je stopa od 30 u Istri, a najviša od 194 u Splitsko-dalmatinskoj županiji, rekao je Kaić na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite.

Kaić: po postotku pozitivnih smo na sredini ljestvice, po testiranju na niskoj razini

Upozorio je kako nije ispravno uspoređivati epidemiološku situaciju u raznim zemljama na temelju jednog pokazatelja jer on ovisi i o broju i strategiji testiranja, stoga je važno znati koliko se testira po stanovniku i koliki je udio pozitivnih među testiranima.

>>>Hrvatska je na dnu po broju testiranih građana: grafika

“Ako se gleda testiranje, Hrvatska je na niskoj razini, samo tri zemlje imaju manji broj testiranja po broju stanovnika, a po postotku pozitivnih Hrvatska je na sredini ljestvice sa sedam posto pozitivnih u proteklom tjednu”, istaknuo je Kaić.

>>>Savjet Vlade drži da RH ne zaostaje za razvijenim zemljama, a u testovima nas pere i Srbija

U struci i medijima se govori da je naša situacija najbolja pa se pitaju zašto se mjere ne ublaže. No, kada se gleda i postotak testiranih, primjerice Njemačka, Austrija i Slovenija imaju bolju epidemiološku sliku, rekao je.

Oči širom zatvorene

Grabancijaš nalazi da su komentari, procjene i ocjene Klaića u skladu s našim izvještavanjem od početka epidemije u Hrvatskoj koje, bez ikakve sumnje, pokazuje i dokazuje da hrvatske zdravstvene vlasti od starta “utakmice” protiv covida igraju opasno lošu i pasivnu igru.

>>>Kronologija razbija mit o transparentnoj komunikaciji, praćenju epidemiološke zbilje: COVID-19

Štoviše, od početka 2021. godine je uočljiva daljnja erozija transparentnosti u županijskim izvještajima. Dnevni broj testova koji se navodi u glavnom izvještaju nacionalnog Stožera nemoguće je neovisno provjeriti budući da značajni dio županijskih priopćenja ne navodi informacije o dnevnom broju testova.

>>>‘Blackout’ županijskih izvješća koincidira s ‘ponajboljom epidemiološkom situacijom svijeta’

Primjera radi, zdravstvene vlasti Grada Zagrebe od početka epidemije ne izvještavaju o broju umrlih, a županijski Stožer civilne zaštite za Sisačko-moslavačku županiju izostavlja informacije o testiranju i/ili umrlima.

Nasumično, besramno nabacivanje brojki

Grabancijaš je, kroz povremenu i nasumičnu provjeru podataka do sad zabilježio više od 4,000 slučajava zaraza koje su prešućene u glavnom izvješću nacionalnog Stožera.

>>>Stožer u glavnom izviješću propustio 135 zaraza: COVID-19 | 4. veljače

Primjerice, mi smo na brojke u glavnom izvješću u siječnju reagirali četiri puta i otkrili da je u četiri različita dana propušteno 446 zaraza. Stožer takve propuste čini postojano i patološki, što je bilo osobito uočljivo tijekom ljetne inkubacije koronavirusa u Hrvatskoj, odnosno spašavanja turističke sezone kada je Stožer oborio rekord u neodgovornom i netransparentnom izvještavanju javnosti i u jednom danu propustio izvijestiti o uistinu šokantnih 521 zaraza.

>>>Patološki netransparentan Stožer HDZ-a propustio samo 257 zaraza: COVID-19 | 7. siječanj

Kako bilo, slobodna je procjena da naše zdravstvene vlasti postojano dopuštaju nekontroliranu inkubaciju koronavirusa u većini županija. Dojam je da županijske zdravstvene vlasti reagiraju i bilježe tek one slučajeve u kojima osoba i njezini bližnji trebaju liječničku pomoć, dok je aktivno traženje i hvatanje kontakata marginalizirano ili nepostojeće.

>>>Neodgovorna Vlada riskira Božić – pjeva baladu o Narayami

Riječ je o strategiji koju smo kroz svakodnevno izvještavanje potvrdili i utvrdili još u prvim mjesecima epidemije, često ističući da pasivno testiranje i manijakalna netransparentnost u suštini maskiraju epidemiološku zbilju u Hrvata.

>>>Propusti i netransparentnost Stožera poprimaju patološke razmjere: COVID-19 | 28. rujan

Navedeno neće iznenaditi nikoga tko je pažljivo slušao izjave arhitekata i arhitektica odgovora na koronavirus u Hrvatskoj. Napokon, naša je “stručnjakinja” Alemka Markotić odmah u startu rekla da je masovno i agresivno testiranje “bez osnove” u da zakolutaš očima izjavi koja proturječi gledištu 99.999% epidemiologa svijeta.

Beroš: HALMED može dati privremeno odobrenje za korištenje Sputnjika V

Ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je da će odluku o nabavi ruskog cjepiva Sputnjik V prije njegove registracije u EU-u donijeti struka, odnosno Hrvatska agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) na temelju podataka o njegovoj sigurnosti i učinkovitosti.

Beroš je rekao kako se u nabavku Sputnjika nije išlo ranije jer nije bilo dovoljno poznata njegova sigurnost i učinkovitost, no u zadnje vrijeme dolazi sve više podataka o tome cjepivu.

“Nije bilo dovoljno elemenata koji su ukazivali da je rusko cjepivo sigurno i učinkovito. Sada znamo da je ono testirano na 20.000 osoba, to su nove spoznaje”, kazao je.

Dosad je prijavljeno 808 sumnji na nuspojave od cjepiva – 765 na Pfizerovo, 30 na Modernino i 13 na AstraZenecino cjepivo.

Bilo bi optimalno da svaki lijek koji se primjenjuje u Hrvatskoj kao članici EU-a ima odobrenje Europske agencije za lijekove (EMA), ali to sada nije moguće jer će proces trajati. Stoga je na HALMED-u da kaže je li moguće putem interventnog uvoza dobiti rusko cjepivo.

“Kada naša regulatorna agencija ocijeni da su ispunjeni uvjeti sigurnosti i učinkovitosti, može dati privremeno odobrenje za korištenje cjepiva”, kazao je Beroš.

Također je izvijestio da pristižu izvješća zdravstvenih ustanova o cijepljenju, kako bi se utvrdilo je li bilo cijepljenja preko reda.

>>>Ravnatelj KBC-a Zagreb odgovorio na optužbe o masovnom cijepljenju ‘preko reda’

Izvješća će razmotriti neovisno povjerenstvo, a nepravilnosti će biti prijavljene Hrvatskoj liječničkoj komori, kako bi se utvrdila disciplinska odgovornost. U slučaju sumnji na kaznenu odgovornost prijave će biti poslane drugim nadležnim tijelima, najavio je Beroš.

Voditelj Nacionalnog stožera Davor Božinović rekao je kako je danas drugi dan primjene novih mjera pa treba vidjeti hoće li to utjecati na dnevnu epidemiološku sliku i trendove, koji su sada u blagom padu.

Božinović: lokalni stožeri ne mogu odlučivati o mjerama popuštanja

“Danas je 13 posto manje oboljelih nego u srijedu prije tjedan dana. Ako se tako nastavi, to nam otvara mogućnost novih mjera”, najavio je Božinović.

Vezano uz izjave o popuštanju mjera od 1. ožujka u Istarskoj županiji, Božinović kaže kako su iz tamošnjeg županijskog stožera jučer pojasnili da će o tome uputiti zahtjev Nacionalnom stožeru, što je jedini ispravni put jer ni jedan lokalni stožer ne može odlučivati kad će primjenjivati mjere popuštanja.

>>>Đikić proziva Primorca, ukazuje na smrtonosne propuste i korupciju u testiranju | COVID-19

“Nije problem lokalna inicijativa, ali kad se najavljuju nove mjere treba ih iskomunicirati unutar stožera i s drugim stožerima. Ne možete o strateškim pitanjima odlučivati na lokalnoj razni, a da se pritom ne konzultira Nacionalni stožer”, rekao je Božinović.

>>>Karin potvrdila velike propuste u testiranju, nekontrolirano širenje koronavirusa | VIDEO

Ako se nastave sadašnji trendovi, mi ćemo uoči 1. ožujka biti u poziciji da promišljamo možemo li i što dalje popuštati, a ne o zaoštravanju mjera, istaknuo je Božinović dodavši kako je prva reakcija svih koji dođu u Hrvatsku da u svojim državama ne mogu raditi mnogo toga što mogu kod nas.

Grabancijaš/Hina

Comments (1)

  1. […] Hrvatska civilne vlasti od početka epidemije na našim prostorima postojano čini propuste u definitivno pasivnom i sve samo ne transparentnom testiranju populacije. Incidencija na koju se pozivaju za malo kockanja s javnim zdravljem spreman premijer, ministar zdravstva Vili Beroš ili šef stranačkog Stožera Davor Božinović, služi tek za iskrivljivanje zbilje, na što su jasno, reklo bi se već nebrojeno puta upozorili neovisni znanstvenici i stručnjaci, uključujući Ivana Đikića ili Bernarda Kaića. […]

Comments are closed.