PolitikaPreporučeno

Beroš i Stožer protiv struke | COVID-19

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je u petak da će se strože mjere eventualno odnositi na redukciju okupljanja, dok su liječnici zatražili strože mjere sada.

“Hrvatska je među tri zemlje koje imaju najliberalnije mjere, a svaki dan imamo rekordne brojke. Treba poslati poruku kroz strože mjere da situacija nije dobra.”

Krešimir Luetić

Ministar Beroš je nakon sastanka s predstavnicima šest krovnih liječničkih organizacija rekao da će se strože mjere eventualno odnositi na redukciju okupljanja.

>>>Capak zna bolje od Njemačke, Irske, Britanije, Francuske, Španjolske, Češke… Europe

“Zahtjevi za pooštravanjem mjera apsolutno ne idu u smislu lockdowna ili policijskog sata. Kada je riječ o tome, jasno smo apostrofirali da bi se te strože mjere eventualno odnosile na daljnje redukciju okupljanja i neke druge elemente funkcioniranja”, rekao je ministar i dodao kako je razgovor s liječnicima bio ugodan i za njega koristan.

>>>U 7 dana 143 mrtvih; Plenković: imamo strategiju i ona daje rezultate

Ustvrdio je i kako je potrebno cijelu priču vezanu uz epidemiju koronavirusa kompleksno sagledati te istaknuo da zdravstveni profesionalci imaju jedan potpuno razumljiv aspekt promišljanja, a da Nacionalnom stožer o cijeloj toj problematici razmišlja šire.

Predsjednik Hrvatske liječničke komore Krešimir Luetić rekao je za Dnevnik Nove TV kako je mišljenja da već sada treba uvesti oštrije mjere.

“Ministar je iznio stav Vlade koja misli da su mjere zadovoljavajuće i da treba pričekati prije uvođenja strožih mjera, no i da ta opcija stoji odnosno da ostaje kao mogućnost.

Mi smo jasno artikulirali da strože mjere treba dovesti već sada upravo zato da bismo izbjegli potpuni lockdown i policijski sat. Jer, ako se strože mjere ne uvedu odmah, bojimo se da će doći do značajnog preopterećenja zdravstvenog sustava, a samim tim doći ćemo u situaciju da je potpuni lockdown neminovnost”, rekao je Luetić.

>>>Kalkulirani kockar javnim zdravljem citirao Babiša, Macrona, Johnsona, Kurza… | lockdown

Rekao je i da je bolnički  sustav već sada značajno opterećen Covid pacijentima i da, ako se nastavi takav trend, neće imati mogućnost pružiti skrb svima koji će je trebati, bili oni covid ili noncovid pacijenti.

Na pitanje postoji li opasnost da respiratora ne bude dovoljno, Luetić je odgovorio da je i to crna mogućnost. Ne bih volio da se bilo tko od kolega nađe u poziciji da mora birati koga staviti na respirator, kome pružiti šansu za preživljavanje, rekao je Luetić.

>>>‘Točka pucanja’: udruge liječnika traže hitno uvođenje strogih epidemioloških mjera | 4. studeni

Postoji mogućnost da se uređaji posude iz drugih država, ali Luetić se nada da to toga neće doći jer se u prvom valu vidjelo da to baš i ne funkcionira.

“Hrvatska je među tri zemlje koje imaju najliberalnije mjere, a svaki dan imamo rekordne brojke. Treba poslati poruku kroz strože mjere da situacija nije dobra”, smatra predsjednik HLK-a.