Biznis i ekonomijaPreporučeno

Darmar na burzama

S recesijom suočena američka i europska tržišta u petak su pokleknula, dolar se vinuo do najviših razina u posljednja dva desetljeća dok su vlasnici državnih obveznica tražili kupca više.

>>>Gase se tiskare središnjih banaka

Reuters piše da je Dow Industrials na putu da potvrdi odlazak u medvjeđi brlog nakon što su svježi podaci utvrdili daljnje hlađenje proizvodnih i poslovnih aktivnosti s obje strane Atlantika.

Zasloni trgovaca zavili su se u crveno.

S&P Global detektirao recesiju eurozone

Među ključnim okidačima pesimizma je najava britanskih vlasti, suočenih s neposrednom recesijom, da će izlazak iz krize financirati raskošnim zaduživanjem i poreznim olakšicama uz nejasnu procjenu postbrexit kreditne sposobnosti.

>>>Britanija najavila povijesne porezne olakšice i veliko zaduživanje – £ pala, investitori zbrisali

Već poljuljani sentiment potom je dotukao S&P Global s friškim PMI anketama koje ukazuju da je europodručje već uronilo u recesiju.

Euro i funta na pokazatelje su reagirali upečatljivim sunovratom na najniže razine u 20, odnosno 37 godina, ali se euro na kraju osokolio i završio u plusu. Zajednička valuta snaži od posljednjeg vijećanja Europske središnje banke (ECB) koja je uzde trznula snažnije od očekivanja.

>>>Tehnička recesija u eurozoni | PMI S&P Global

Dolar je istovremeno poletio na krilima Federalnih rezervi čiji je šef Jerome Powell rekao da prati domino efekt ali ostaje fokusiran na domaću monetarnu politiku neovisno o “kolaterali”.

Ekvilibrij

Prinosi na obveznice, odnosno cijena zaduživanja kroz dan su se propeli širom europodručja, predvođeni galopirajućom Italijom koja ususret povijesnom skretanju udesno trpi kamatu od 4.294%, najvišu od 2013. godine.

George Goncalves, rukovoditelj makro strategije u MUFG-u, kaže da aktualno traženje novog ekvilibrija nije viđeno dugo vremena.

>>>Glavni ekonomist ECB-a najavio ‘bol’

“To je nešto na što nismo navikli, stoga je i iznenađenje za većinu veće. To će biti dugo odmjeravanje između Feda i tržišta, a u sredini se nalazi gospodarstvo koje još ne odgovara na stezanje” monetarne politike, dodao je.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima