PreporučenoTech

‘Delta plus’ potvrđen u Hrvatskoj | COVID-19

U Čakovcu je zabilježen prvi slučaj ‘delta plus’ soja koronavirusa koji se prema prvim spoznajama razlikuje od ostalih sojeva lakšim prijenosom. Njime je zaražen 43-godišnji muškarac.

Potvrdila je to u petak Hini ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije Marina Payerl-Pal, ocijenivši da sadašnje izuzetno povećanje pozitivnih među testiranima ukazuje na prisutnost tog soja.

>>>Delta+ naizgled zarazniji, skloniji ‘bijegu od cjepiva’ | COVID-19

“A vidjet ćemo uskoro koliko će biti pacijenata hospitalizirano, pa će to biti drugi pokazatelj njegove virulentnosti,” rekla je.

Informacije o ‘delta plus’ soju dobili prije dva dana

Istaknula je da su informaciju o tome kako je riječ upravo o ‘delta plus’ soju dobili prije dva dana, a uzorak je uzet još u listopadu.

Naime, rekla je Payerl-Pal, Zavod redovno od svibnja šalje pozitivne uzorke u Hrvatski zavod za javno zdravstvo u Zagrebu, koji iz svih ostalih laboratorija u zemlji prikuplja uzorke i šalje ih u Švedsku na sekvenciranje, a rezultati se dobivaju s vremenskim odmakom.

“Delta plus prvi je put zamijećen u Indiji, ali takva je vrsta mutacija prijavljena i u varijantama poput bete koja se pojavila prije. Treba više podataka kako bi se odredila stvarna stopa širenja i utjecaj ove nove varijante na težinu i ishod bolesti,” rekla je specijalistica za dječje bolesti i cjepivo Inci Yildirim (Yale Medicine).

“Nažalost, zbog ogromne količine pozitivnih uzoraka taj se odmak povećao. U početku smo dobivali rezultate za dva do tri tjedna, a sad već nemamo povratno rezultate od početka rujna”, kazala je i dodala da nema informacije o tome kakvo je trenutno stanje 43-godišnjaka zaraženog ‘delta plus’ sojem.

>>>Neočekivana plima zaraza u Britaniji | delta plus

Ravnateljica je najavila i kako će Zavod danas obraditi više od 400 uzoraka koje su djelatnici prikupili na terenu.

“Jučer smo imali veliki broj, 207 pozitivnih od 392 testirana uzorka. To su visoki udjeli pozitivnih, preko 30 posto, a imali smo i 50 posto prekjučer, što je izuzetno visoka incidencija”, istaknula je Payerl-Pal.

Maska je nužna, cijepljenje ključ rješenja

Pozvala je građane na pridržavanje svih već poznatih epidemioloških mjera, naglasivši kako nema prijepora o tome da je maska nužna jer sprječava širenje virusa među populacijom.

Ponovila je kako je cijepljenje ključ rješenja ovog složenog stanja koje nas okupira već gotovo dvije godine.

>>>Rekordnih 6932 zaraza u Hrvatskoj: COVID-19 | 5. studenoga | detalji

Ravnatelj Županijske bolnice Čakovec Igor Šegović izjavio je Hini kako, prema informacijama kojima raspolaže, spomenuti zaraženi muškarac nije hospitaliziran u bolnici.

Pratite nas na Google vijestima

Grabancijaš/Hina

Comments (3)

  1. […] ‘Delta plus’ potvrđen u Hrvatskoj | COVID-19 05/11/2021 […]

  2. […] O infiltraciji delta soja u Hrvatsku prva je 5. studenoga izvijestila ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije Marina Payerl-Pal uz napomenu da je uzorak uzet još u listopadu. […]

Comments are closed.