PreporučenoTech

Neočekivana plima zaraza u Britaniji | delta plus

Ilustracija: PIRO4D

Dobro procijepljenu Britaniju u posljednjim tjednima plavi neočekivana plima novih zaraza koronavirusom, u ponedjeljak je zabilježeno 49,156 slučajeva, nakon 45,140 u nedjelju.

Dnevna je brojka najveća od 17. srpnja kad je na snazi bio “lockdown”.

>>>Od 882 osobe zaražene deltom 74% procijepljeno: COVID-19 | detalj iz Massachusettsa

Pojedini stručnjaci izražavaju zabrinutost da bi trend mogla potpirivati “delta plus” (AY.4.2) inačica koronavirusa koja je izazvala veliku tugu u Indiji.

Britanija je posljednje mjere za suzbijanje pandemije obustavila 19. srpnja, u punom su kapacitetu otvoreni restorani, pubovi i noćni klubovi.

“Bijeg od cjepiva”

“Potrebna su nam hitna istraživanja kako bismo utvrdili je li ovaj delta plus soj prjemčiviji, posjeduje li sposobnost djelomičnog izbjegavanja imunološkog sustava,” napisao je u objavi na Twitteru bivši glavni administrator američke Agencije za hranu i lijekove Scott Gottlieb koji je, uzgred rečeno, sjedio u vijeću direktora proizvođača cjepiva Pfizer.

Dosadašnje spoznaje o “Plus” varijanti otkrivaju da ona ima mutaciju K417N koja “krasi” i beta soj povezan s povećanim rizikom od reinfekcije.

Recentna istraživanja, jedno britansko objavljeno krajem lipnja i jedno njemačko s početka ovog mjeseca, sugeriraju da su delta i delta plus učinkovitije u inficiranju plućnih stanica, no trenutačno nema dokaza da izazivaju ozbiljnije oblike bolesti COVID-19.

Delta i inačice generalno pokazuju snažnu tendenciju “bijegu od cjepiva” koja su, iako poljuljana u sprječavanju infekcije, još uvijek visokoučinkovita protiv ozbiljnih ili fatalnih ishoda bolesti.

>>>Podaci iz SAD-a potvrđuju rastući broj probojnih infekcija, pad učinkovitosti mRNK cjepiva

Britanija se u procjepljivanju populacije snažno oslonila o cjepivo proizvođača AstraZeneca čija je učinkovitost u priječenju zaraze delta varijantom upitna.

Pratite nas na Google vijestima

via Reuters/Bloomberg

Comments (1)

  1. […] >>>Neočekivana plima zaraza u Britaniji | delta plus […]

Comments are closed.