PolitikaPreporučeno

DP o aferi, činjenicama, agenciji McElit i lažnim vijestima; Ćipe: mladi trebaju osjetiti vojni rok

Članovi Domovinskog pokreta u četvrtak su prozvali platformu Možemo! za 823 milijuna kuna tešku korupcijsku aferu s udrugama civilnog društva, te za spinove o navodnoj policijskoj zaštiti kandidata za gradonačelnika Zagreba Tomislava Tomaševića.

Pričom o policijskoj zaštiti Tomislava Tomaševića htjelo se spinati o navodnoj huškačkoj atmosferi koju stvara stožer DP-a, rekao je glavni tajnik Domovinskog pokreta Dario Žepina.

Dobar dio medija je sudjelovao u toj priči, a na kraju je sve demantirala policija, istaknuo je Žepina na temu policijske zaštite kandidata Možemo! za gradonačelnika Zagreba Tomaševića.

“Afera financiranje nevladinih udruga”

Izborni stožer kandidata DP-a Miroslava Škore sazvao je danas, pretposljednjeg dana kampanje uoči drugog kruga lokalnih izbora, konferenciju, na kojoj su istaknuli kako su tijekom cijele kampanje optuživani za huškanje naroda protiv protukandidata Tomaševića, a oni samo iznose činjenice o razmjerima korupcijske afere povezane s članovima platforme Možemo! i udrugama civilnog društva.

>>>Škoro! Nastavlja! Nonsens! Kampanju!: ‘neviđena pljačka’ narasla s 80 na pola! milijarde kuna!

Po dosad prikupljenim podacima, riječ je o aferi teškoj  823 milijuna kuna. Podaci su javno dostupni, a DP-u su ih dostavili razočarani bivši suradnici platforme, kaže Žepina.

Upitao je gdje su rezultati projekata u koje je utrošen novac, a kojim se, kažu u DP-u, mogao izgraditi Dinamov stadion i žičara.

>>>CMS: Škoro ili obmanjuje javnost ili ne zna razaznati stavke u proračunu

“Dobili smo danas obavijesti o višemilijunskim iznosima koje su isplaćivali sami sebi. Time se moramo posebno pozabaviti”, poručio je Žepina.

Ured za sprječavanje pranja novca

Član Predsjedništva DP-a Igor Peternel najavio je inicijativu za osnivanje ureda za sprječavanje pranja novca u civilnim udrugama. Taj ured bi se bavio transparentnošću javnih natječaja za udruge i načinom na koji one troše javna sredstva.

>>>Tomašević o huškačkoj retorici Škore, sudbini gradskih pročelnika i otvaranju žičare | VIDEO

Peternel je iznio i “ozbiljne primjedbe na neovisnost medija tijekom kampanje” te posebno apostrofirao sudjelovanje prof. Dražena Lalića kao političkog komentatora na pojedinim televizijama.  Peternel je rekao za Lalić da je osoba koja formalno i neformalno dolazi iz miljea civilnog društva, navodeći da je riječ o suosnivaču zaklade Solidarna te da je njegova kći Sara Lalić zaposlena u Centru za mirovne studije i donatorica platforme Možemo!

“Gdje je tu neovisnost i jednak pristup? Nama se ne dopušta da iznosimo ove brojeve o korupciji, već se to izvrgava ruglu. Govori se da je to nepotrebno i da je sve transparentno. Kako znaju da je sve transparentno kada to nitko do sada nije istražio?” upitao je Peternel.

McElit i lažne vijesti

Na pitanje o angažmanu agencije McElit za plasiranje lažnih vijesti na portalima i sponzoriranih objava na Facebooku, Žepina je odgovorio kako je tu vijest plasirao portal Index te da nitko nije provjerio da li ta agencija radi još za HDZ, Suverensite i druge stranke.

>>>Tomaševiću 631, Škori 0 donacija | izvješća o financiranju kampanje

“Problem se javlja kada agencije rade za DP. Nismo nikoga angažirali za plasiranje lažnih vijesti”, istaknuo je Žepina.

Ćipe podržao vojni rok

Saborski zastupnik i hrvatski branitelj Stipo Mlinarić Ćipe, komentirajući mogućnost ponovnog uvođenja obaveznog vojnog roka, poručio je da DP to podržava.

“Po nama to nije trebalo ni ukinuti, mladi ljudi trebaju to osjetiti, otići iz mamine kuće i šest mjeseci se ustajati u šest ujutro, pospremati krevet, znati napuniti pušku…”, rekao je Ćipe koji tvrdi da većina europskih zemalja ima obavezni vojni rok.

Upozorio je kako mladi momci u Hrvatskoj danas ne znaju ni kako puška izgleda.

>>>Možemo! i Zagreb je NAŠ! najavili pravne korake: prijava Mlinarića Ćipe ‘vrhunac prljave kampanje’

“Ne vidim zašto Hrvatska ne bi imala obavezni vojni rok u ovoj geostrateškoj situaciji, gdje smo imali rat prije 30 godina i nitko nam ne garantira da ga neće biti za 10 godina”, poručio je Mlinarić Ćipe.

Comments (1)

  1. […] DP o aferi, činjenicama, agenciji McElit i lažnim vijestima; Ćipe: mladi trebaju… 27/05/2021 […]

Comments are closed.