Biznis i ekonomija

Eklipsa na tržištu kriptovaluta | FTX

Kriptovalute u utorak trpe još jedno u ovogodišnjem nizu oštrih poniranja nakon vijesti o povlačenju novca i stampedu investitora iz velike kriptomjenjačnice FTX.

>>>S kriptomjenjačnice FTX u 72 sata povučeno oko šest milijardi dolara

Referentni bitcoin na vijest je reagirao padom za do 6% i povlačenjem na razinu od 19,351 dolara, virtualni je novčić prije godinu dana vrijedio 67 tisuća dolara.

Pad vrijednosti bitcoina od 8. studenoga 2021. do 8. studenoga 2022. godine

Povukle su se i druge znamenite kovanice, uključujući drugi po veličini ether čija je vrijednost također okopnila za oko 6%.

>>>S 26 milijardi na 1 $: totalna pomrčina bogatstva kripto fejkera Sama Bankmana-Frieda

FTX se na brisanom prostoru našao nakon što je rival Changpeng Zhao, vlasnik teškaša Binance koji slovi kao jedna od najvećih svjetskih kriptomjenjačnica, rekao da njegova tvrtka likvidira svu imovinu i interese povezane s FTX tokenom (FTT), po udjelu 29. digitalnom novčiću s tržišnom vrijednošću od oko 2.3 milijarde dolara.

“Lažne glasine”

Utemeljitelj FTX-a Sam Bankman-Fried egzodus je pokušao obuzdati izjavom da je mjenjačnica “dobro” i za zabrinutost investitora i klijenta okrivio “lažne glasine”.

>>>TerraUSD izgubio paritet s dolarom, bitcoin pao duboko ispod ‘zadnje linije’ obrane

Pozivajući se na izvore upoznate s analitikom, Reuters navodi da je iz mjenjačnice u 24 sata povučeno oko 630 milijuna dolara, što sugerira veliko osipanje korisnika.

“Analitika na-lancu pokazuje da su stotine milijuna povučene s FTX-a tijekom posljednjeg dana,” rekao je Matthew Dibb, glavni operativni direktor Stack Fundsa, upravitelja kripto ulaganjima sa sjedištem u Singapuru. “Pitanje solventnosti FTX postavljeno je uslijed dosadašnjih ovogodišnjih događaja … no mi ne vidimo čvrste podatke koji bi potvrdili takvu vrstu gledišta.”

>>>Likvidacija kriptofonda Three Arrows Capital

Aktualno je previranje okinuo kriptoportal CoinDesk objavom salda trgovačke tvrtke Alameda Research usko povezane s FTX-om i također u vlasništvu Bankman-Frieda.

Izvršna direktorica Alameda, Caroline Ellison, na Twitteru je objavila da “informacije o bilanci” pokazuju samo dio korporativnih subjekata i da izvješće CoinDeska ne reflektira imovinu veću od 10 milijardi dolara.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Comments (3)

  1. […] Eklipsa na tržištu kriptovaluta | FTX – Grabancijaš 12/11/2022 at 04:57 […]

  2. […] svih krahova”. Burze su od tada kolabirale nekoliko puta, dok je tržište kriptovaluta više nego manje ispunilo pretkazanje pa se vrijednost referentnog bitcoina kroz godinu umanjila sa 67 na 17 tisuća […]

Comments are closed.